latinica  ћирилица
23/07/2016 |  14:52 | Аутор: СРНА

Њемачки медији: Ново насиље могуће било гдје

Њемачки медији оцјењују након напада у Минхену да нема апсолутне безбједности, да је ново насиље могуће било гдје и да питање више није да ли ће до њега доћи, већ када.
Минхен - паника међу грађанима - Фото: АП
Минхен - паника међу грађанимаФото: АП

"Када сваки камион може да буде убилачко оружје, када мјесто терора може да буде сваки воз и свака радња на периферији, онда је исправна оцјена да нема апсолутне безбједности", пише "Берлинер цајтунг" поводом три убилачка похода за недјељу дана у Ници, Вирцбургу и Михнеху.

Лист наводи да су сви апстрактно били свјесни оправданости таквог упозорења, али да оно ових дана постаје конкретно. "Ријетко када нам је једно сазнање пријетило да отргне толико од животног квалитета", пише "Берлинер цајтунг".

Портал "Инфранкен" пише да се терор све више приближавао Нијемцима и да је сада међу њима, те да је горка спознаја да насиље може да их задеси на све стране - у метрополи, једнако као и у провинцији.

"Слике које гледамо на вијестима више нису стране, него наше. Одједном нас то све директно погађа. Прибојавали смо се. Питање више није да ли ће, већ када ће", пише портал.

Лист "Штутгартер цајтунг" наводи да је у свијету тренутно превише мржње и заслијепљености, те да је непоштовање вриједности људског живота толико да у догледно вријеме нема наде у побољшање.

"Та егзистенцијална пријетња не може бити савладана са више превенције, полиције, безбједности или будности. Истих реченица је већ било након напада у Француској и Белгији. Тада је њихово значење било више апстрактно јер су се односиле на друга друштва. Након напада у возу код Вирцбурга од прије неколико дана, а најкасније након ужасног напада у Минхену, јасно је да такве оцјене подједнако важе за Њемачку, као и за земље које су претходне биле погођене терором", пише "Штутгартер цајтунг".

Лист "Везер курир" наводи да се напади неће завршити након Минхена, да је атмосфера затрована и да је ванредно стање одавно наступило, али да би званично проглашење било много више од формалности.

"Синоћ у минхенском тржном центру нападнути смо сви ми, једнако као и у Паризу, Бриселу, Ници, Вирцбургу. Сва бруталност може да се види на кратком видео-снимку, на којем се види да атентатор како пуца на потпуно невине, случајне пролазнике. Свако може да буде жртва, било гдје - у регионалном возу, тржном центру, дискотеци, на плажи&хеллип;", пише "Везер курир".

Лист наводи да би у случају званичног проглашења ванредног стања на улицама били наоружани људи у униформама, а безбједносне снаге би имале већа овлашћења, преноси "Дојче веле".

"Контрола без конкретног повода биће све више. Оне ће више погађати младе људе тамније пути са брадом него пензионере или жене са дјечијим колицима“, пише лист.

Листови "Вестфален блат" и "Аугзбургер алгемајне" генерално коментаришу џихадистичку претњу, оцјењујући да млади муслимани не морају да иду у џамију да би били радикализовани, већ је довољно само да се прикључе на интернет.