latinica  ћирилица
23/07/2016 |  16:44 ⇒ 24/07/2016 | 09:42 | Аутор: РТРС

И. Сарајево - град у којем нико није рођен (ФОТО/ВИДЕО)

Колико год апсурдно звучало, иако постоји 24 године, Источно Сарајево град је у којем нико није рођен! Разлог је још бесмисленији – Источно Сарајево има статус града, али не и насељеног мјеста, које је једино могуће уписати у матичне књиге.
Град Источно Сарајево - Фото: РТРС
Град Источно СарајевоФото: РТРС

Без обзира на то што су грађани покретали иницијативу да се ово промијени, за скоро четврт вијека постојања града, већег помака нема.

Град јесмо, али насељено мјесто нисмо! Противно здравом разуму, али не и одредбама Закона о територијалној организацији Републике Српске. Због тога се дјеци рођеној у Болници Источно Сарајево, за мјесто рођења уписује Касиндо.

Чак се ни болница која носи назив града, не налази у Источном Сарајеву. Бесмислено – али Источно Сарајево, па чак ни Источна Илиџа, на чијој се територији болница налази, не постоје као називи насељених мјеста у Регистру Републике Српске.

“У овом тренутку, док се одређеном простору не додијели назив Источна Илиџа, Источно Сарајево или неки трећи назив, не постоји формално-правно могућност да се дјеца – да не звучи ружно – која се рађају на овим просторима, рађају у Источном Сарајеву“, изјавио је Милета Вуковић, начелник Одјељења за општу управу у Општини Источна Илиџа.

Судећи према досад урађеном, тако ће и остати. Приједлог за промјену назива насељених мјеста на подручју општине Источна Илиџа јесте покренут, али за будуће становнике то ништа не мијења.

“У оквиру тог приједлога нема назива ни Источна Илиџа ни Источно Сарајево“, напомиње Вуковић.

Зашто смо једини град у Српској, а вјероватно и на ширим меридијанима, гдје се за мјесто рођења дјеце не уписује назив града, у градској администрацији правдају тиме што је Источно Сарајево једино градско језгро, бар на нашим просторима, састављено из више, тачније шест, локалних заједница.

Комплексна ситуација, кажу у градској управи, захтијева и комплексне потезе, а то, опет, доноси много проблема. Рјешење је, као и у већини случајева, на познатим адресама.

“Да би се било шта промијенило, мора се ићи до Владе и Скупштине Републике Српске“, каже Драган Лукета, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Скупштини града Источно Сарајево.

Препознатљива политика ишчекивања да проблеме рјешавају други, резултирала је да Источно Сарајево, као ни његови грађани – нема идентитет. Чак ћете и ново здање градске скупштине прије препознати по називу једне банке, јер осим блиједе табле ништа друго не одаје идентитет овог градског здања.

“Прије свега, људи који су на челу институција они морају да разумију овај проблем, то морају да буду људи који су шире препознатљиви, а не само дио политичког естаблишмента и који то прихватају као награду“, рекао је проф.др Горан Мутабџија с Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

А награда за рођене на територији града Источно Сарајево, биће, изгледа, трагање за властитим идентитетом. Уосталом, како би се и звали рођени у овом граду – Источно Сарајлије?

Један од грађана које је наша екипа анкетиралаа каже: “Ја се сматрам становником Лукавице".

Лукавица је насељено мјесто у општини Источно Ново Сарајево, да је Паљанин или Сокочанин рећиће вам и они који живе у овим општинама.

Источно Сарајево, тек, можда, долази на крају приче. А на крају ове, умјесто да специфичност града искористимо као предност, успјели смо оно што нам кроз вијекове није страно – да се дијелимо на барем два табора.

Тако и град Источно Сарајево подијелисмо на горњи и доњи дио града, а пуна нам уста његовог развоја. Наравно, и то би ваљда требало да ураде неки други.