latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:12 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Повећање БДП-а у Републици Српској (ВИДЕО)

Индустријска производња у јуну у Српској већа је за 4 одсто него у исто вријеме прошле године. То показује и раст бруто домаћег производа.
Извоз - Увоз - Фото: РТРС
Извоз - УвозФото: РТРС

Бруто домаћи производ у Српској у првом кварталу већи је за 2,2 одсто него лани. У поређењу са прошлогодишњим јуном, индустријска производња повећана је за четири одсто.

“По областима у прерађивачкој индустрији тај раст је врло видљив у скоро свим областима исдустријске производње. То ће знатно допринијети расту БДП-а који ће сигурно ове године прећи 2 или 2,5 одсто имајући у виду да је ове године у активан рад ушла нова Термоелектрана Станари као продукт једне сјајне инвестиције”, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Од почетка године, Српска је извезла робу вриједну милијарду 345 милиона марака, или 8,3 одсто више него у истом периоду прошле године. Увоз од двије и по милијрде је два одсто мањи. Дванаест одсто од укупно оствареног извоза отишло је у Италију и Њемачку. А највише смо увозили из Србије и Италије.

Највише, за 224 милиона марака, увезли смо нафте и уља, док смо највише извоза, 82 милиона марака, остварили пласманом обрађеног дрвета.