latinica  ћирилица
23/07/2016 |  19:16 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Циљ политичког Сарајева - минимизација Српске

Предсједник Народна скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је циљ политичког Сарајева да минимализује улогу Српске у креирању политичке сцене и економског амбијента у БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је навео да то показују и реаговања на одлуку Српске о одржавању референдума о Дану Републике, али и ситуација са кредитним аранжманом са Међународним монетарним фондом.

"Што се тиче притисака који се сада покушавају извршити не само на /Уставни/ суд, него и на међународну заједницу, они нису ништа ново. Мислим да од њих неће бити ништа и да ће Суд одговорити на наше захтјеве и апелацију на њихову одлуку из новембра претходне године", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће грађани својим одзивом на референдуму показати шта мисле о политичким притисцима из Сарајева.

Према неговим ријечима, притисци бошњачке политичке елите на суд да поништи одлуку Народне скупштине и не дозволи грађанима Републике Српске да се изјасне на референдуму о Дану Републике једна су у низу мјера.

"Бошњачки политичари никако не прихватају да је Република Српска саставни дио БиХ, да има своје институције и становништво, да хоће да учествује у креирању политике у БиХ", рекао је Чубриловић.

Предсједник парламента Српске не вјерује да ММФ доводи у вези ситуацију са референдумом са кредитним аранжманом, као што то раде локални политичари.

"Важно је да економска ситуација дозвољава аранжман са ММФ-ом", истакао је Чубриловић и додао да је то питање у надлежности Владе Српске и Министарства финансија.