latinica  ћирилица
24/07/2016 |  09:19 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Решић: Нови закон ће омогућити распуштање локалних парламената

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева.

Према њеним ријечима, приједлогом закона који је Влада Републике Српске утврдила на сједници у петак, 22. јула, предвиђено је да скупштина општине или скупштина града може да буде распуштена уколико у одређеном року не буде конституисана, односно не буде изабран њен предсједник, те ако у периоду од шест мјесеци не буде засиједала.

Као једну од ситуација у којој локални парламенти могу да буду распуштени, те расписани ванредни избори у тој локалној заједници, Решићева наводи неусвајање буџета локалне заједнице за текућу годину до јуна наредне године.

"Мислимо да ће ово све увести ред у локалне заједнице јер нам се у посљедње вријеме чини да људи прилично олако схватају чињеницу да су их грађани изабрали", рекла је Решићева Срни и истакла да грађани не смију бити таоци неодговорног понашања представника власти.

Она је појаснила да ће у случају распуштања локалних парламената привремени орган у локалној заједници бити повјереник Владе од три члана.

Министар управе и локалне самоуправе рекла је и да је приједлогом закона предвиђено и проширење надлежности градова у Српској кроз омогућавање самосталног вођења судских спорова, без заступања Правобранилаштва, те прикупљање изворних прихода.

"Предвидјели смо да само градоначелници могу имати формиране кабинете, и то максимално са два савјетника, а да правилник о систематизацији радних мјеста морају послати на мишљење Министарству управе и локалне самоуправе", истакла је Решићева.

Она је додала да ће се заједно са приједлогом закона о локалним заједницама пред народним посланицима у јесењем засједању наћи и нови закон о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне заједнице.

Када је ријеч о запосленим у јединицама локалне самоуправе, новим законским рјешењима предложено да број запослених буде ограничен на три запослена на хиљаду становника, а да је европских стандард један запослени на хиљаду становника.

"Оставили смо и прелазни рок за усаглашавање свих одредаба од годину дана од дана ступања на снагу закона, што значи да се ништа неће и не може десити преко ноћи, нити ће ико преко ноћи остати без посла", каже Решићева.

Према њеним ријечима, евентуални вишак запослених у јединицама локалне самоуправе рјешаваће се кроз одлазак радника у пензију, одласке радника на друга радна мјеста, те прерасподјеле унутар општинских администрација.