latinica  ћирилица
24/07/2016 |  10:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп проширио "црну листу", и Французи од сада на њој

Кандидат за предсједника САД Доналд Трамп каже да би земље попут Француске које су погођене тероризмом могле да буду подвргнуте екстремној имиграционој контроли.
Доналд Трамп -
Доналд Трамп

Како је навео Трамп, то би била једна од мјера за спречавање терористичких напада у САД.

На питање новинара телевизијске мреже Ен-Би-Си да ли би тај његов приједлог могао да доведе до тога да само малом броју људи из Европе буде допуштен улазак у САД, Трамп је одговорио: "Можда се и то догоди. Морамо да будемо паметни, опрезни и јаки", пренијела је агенција АП.

Тај амерички милијардер је прије неколико мјесеци предложио привремену забрану уласка муслимана из иностранства у САД и критиковао администрацију предсједника Барака Обаме зато што наставља да прима избјеглице из Сирије.

Трамп је и у обраћању учесницима Националне конвенције Републиканске странке у четвртак рекао да САД "морају одмах да зауставе имиграцију из сваке земље која је угрожена тероризмом док се не уведу строже контроле на границама", али није поменуо ни муслимане, ни Сирију, Ирак или друге блискоисточне земље, наводи АП.

Он је у интервјуу Ен-Би-Сију указао на "специфичне проблеме" у Њемачкој и Француској, које су посљедњих недјеља биле погођене терористичким нападима.

На констатацију водитеља да су те земље угрожене тероризмом, Трамп је рекао: "Заиста јесу. И знате зашто? То је њихова кривица, зато што су дозволили људима да дођу на њихову територију."

Он је затим предложио "екстремну имиграциону контролу" и додао: "Морамо да будемо оштри, морамо да имамо строге стандарде. Ако човјек не може да докаже оно што мора да докаже, неће ући у ову земљу."