latinica  ћирилица
24/07/2016 |  14:07 | Аутор: СРНА

Вулин: Ускоро усвајање стратегије о старењу

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије завршило је Стратегију о старењу, а сљедећа година ће бити проглашена за годину међугенерацијске солидарности, рекао је минстар рада Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Ова стратегија требало би да буде усвојена одмах по формирању нове владе Србије", рекао је Вулин новинарима у Бачкој Паланци.

Вулин је навео да се у Србији, након дугогодишње свађе генерација, мора његовати међугенерацијска солидарност јер је, често из политичких разлога, унуцима говорено да су им дједови "појели будућност", а дједовима да су им неодговорни унуци недостојни насљедници.

"Није истина ни једно, ни друго", рекао је Вулин.

Наводећи да у Србији постоји велики број старијих, Вулин је истакао да старост не смије да буде казна, већ само једно од животних доба у којима се још може учити, напредовати, развијати се, преносе београдски медији.

Он је додао да у Србији има и много агресије, вршњачког насиља, насиља над старијима, који често не буду пријављени.

"Непознавање рађа страх, агресију, непоштовање и зато хоћемо да упознамо децу са старијима, хоћемо да их научимо да воле и поштују једне друге", рекао је Вулин.

Вулин је у Бачкој Паланци присуствовао међугенерацијском дружењу дјеце из хранитељских породица и корисника Геронтолошког центра Бачка Паланка.