latinica  ћирилица
24/07/2016 |  15:40 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Највећи проблем лица са инвалидитетом запошљавање и социјализација (ВИДЕО)

Према подацима Центра за социјални рад, у Бањалуци је више од 3.500 лица са инвалидитетом.
Уједињена Српска - Фото: РТРС
Уједињена СрпскаФото: РТРС

Највећи проблем си им запошљавање и социјализација. На то су упозорили из партије Уједињена Српска. 

Немогућност да користе јавни превоз, непостојање такси возила за њихове потребе и мала новчана примања, проблеми су с којима се свакодневно суочавају. Законска регулатива се не поштује, па неријетко након истека уговора о раду, остају без посла. То се догодило Душици Липовац, чланици хуманитарне организације "Партнер" и Удружења параплегичара регије Бањалука.

- Са 81 КМ или 160 КМ веома је тешко издржавати се од мјесеца до мјесеца. Зато је веома важно запошљавање особа с инвалидитетом - каже она.

И лицима са инвалидитетом, али и свим грађанима, потребно је обезбиједити адекватну социјалну и здравствену заштиту, а то, кажу у Уједињеној Српској, захтијева реорганизацију здравственог система и формирање тимова, који би контролисали финансијске издатке.

- Формирала би се одређена средства која би се онда преусмјерила у одређене пројекте модернизације и санације амбуланти породичне медицине или изградња нових објеката амбуланти - каже Милана Лукић, кандидат за одборника ове партије у Скупштини града.

Уједињена Српска покренула је и иницијативу да пацијенткињама са подручја Бањалуке буде обезбијеђен бесплатан преглед мамографом.