latinica  ћирилица
24/07/2016 |  15:49 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Бијељина: Касни изградња канализације (ВИДЕО)

У Бијељини касни наставак изградње канализације.
Бијељина - Изградња канализационе мреже - Фото: РТРС
Бијељина - Изградња канализационе мрежеФото: РТРС

У градској управи тврде - разлог су компликоване процедуре добијања сагласности и дозвола. Подсјећају да је шест милиона евра, за пету фазу пројекта, обезбиједила холандска влада.

Грађани сматрају да због превисоке цијену питке и отпадне воде, плаћају највећи цех. У СНСД-у упозоравају да је ријеч о малверзацијама.

Изградња канализације у Бијељини почела је 2006. године. 41 милион евра обезбијеђен је из градског буџета, кредита Европске банке за реконструкцију и развој и донација. Реализација пројекта требало да буде настављена у марту али су компликоване административне процедуре, тврде у градској управи.

- На 16 мјеста треба да иде уговор о донацији града Бијељине и холандске владе. Прошао је Парламентарну скупштину, Савјет министара, Предсједништво и сад је на потпису код министра трезора и финансија, господина Беванде. Очекујемо да он то у току недеље потпише и да се зову представници холандске владе - каже градоначелник Мићо Мићић.

До сада су урађене четири од укупно пет фаза. Студија изводљивости подразумијева изградњу нове мреже, замјену старих водоводних цијеви, раздвајање система за прикупљање кишнице и отпадних вода.

- Систем обухвата колекторе који би прикупљали отпадне воде на територији града - то је пет колектора, главни колектор који иде кроз град и главни фекални колектор који из града води прљаву, непречишћену воду до пречистача - каже директор Тима за имплеметацију пројекта Владо Симеуновић.

Изградњу канализационе мреже годинама прати низ афера. Овај пројекат је политички а не у интересу грађана, тврде и у бијељинском СНСД-у.

- Када је потписан уговор са Европском инвестиционом банком о финансирању водовода и канализације основни услов је био смањење запослених радника, повећање прикључака како би се из тога финансирале обавезе по основу кредита. Нажалост, то ништа није испоштовано - каже предсједник Градског одбора СНСД-а Недељко Ћорић.

И грађани Бијељине сматрају да плаћају високу цијену за питку и отпадну воду.

До сада је на канализациону мрежу прикључено око 30.000 корисника, а очекује се да ће бити прикључено укупно 40.000 становника Бијељине. Овај пројекат требало би да буде завршен до почетка 2018. године.