latinica  ћирилица
24/07/2016 |  16:46 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Поткозарје: Шанса у узгоју краставаца (ВИДЕО)

Шансу за посао у Поткозарју пронашли су у узгоју краставаца.
Узгој краставаца - Фото: РТРС
Узгој краставацаФото: РТРС

С њемачком компанијом "Кар Кине", највећим произвођачем киселих краставаца у Европи, уговор о откупу потписало је педесет приједорских пољопривредника. Откуп је загарантован, а тиме и зарада.

Међу педесетак приједорских пољопривредника који за њемачку фирму узгајају краставце корнишоне је и Младен Станковић из Расаваца. Откуп је сигуран, долина Сане плодна, а њемачка компанија обезбиједила је репроматеријал произвођачима.

- Обезбиједили су систем за наводњавање, систем за прскање, жицу, мрежу, донирали су нам и саднице, а наше је да то платимо кроз робу - каже Станковић.

У исплативост ове пословне прилике прошле године увјерио се и незапослени Приједорчанин Мирко Јањатовић. На површини од једног дунума имао је принос од 10 тона краставаца.

- Било је ту и неких расхода и свашта нешто, али отприлике за тих 10 тона могло је да се уштеди неких седам до осам хиљада марака - каже Јањатовић.

Дан породице Јањатовић почиње и завршава бербом краставаца. Четири мјесеца посла има за све генерације.

Градска управа Приједор подржава ову производњу - даје 75 КМ подстицаја по дунуму за произвођаче који имају регистровано газдинство, каже Ђука Лајић из Одсјека за унапређење пољопривреде.

Највећи произвођач киселих краставаца у Европи, компанија "Карл Кине" сарађује са око 300 коопераната из Српске и Федерације.

- Квалитет је врло добар, одличан. Задовољни смо сарадњом наших коопераната, јер наши људи то стварно квалитетно и фино одрађују. Краставци из Поткозарја се шаљу широм свијета, рецимо до Њемачке, Русије, Америке, чак и у Аустралији завршавају - каже управник овог предузећа за Републику Српску, Бошко Чопрка.

Ово предузеће прошле године откупило је 800 тона корнишона. Ове године планирају да откупе 2.000 тона.