latinica  ћирилица
24/07/2016 |  19:15 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Српска има одговор на заобилажење њених ставова у Сарајеву (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да Српска има одговор на свако системско заобилажење њених ставова у Сарајеву, па тако и кад је ријеч о Оквирној транспортној стратегији, усвојеној без поштовања става институција Српске.
Влада РС -
Влада РС

Подсјећамо, Министарство саобраћаја Српске објавило је дописе, у којима је упозоравало српске министре у Сарајеву да се Стратегија доноси без њиховог пристанка, али на дописе није одговорено. Српски министри су, након што је документ усвојен, чак рекли да их нико из Владе није контактирао. Такво понашање би, каже Додик, могло да има дугорочне посљедице за Српску. 

И након објављивања дописа у којима су упозорени да Српска није пристала на Стратегију транспорта на нивоу БиХ, српски министри у Савјету министара негирали су да их је ико из Владе контактирао. Због непрестаног сукоба између највећих српских странака, комуникације на релацији Сарајево-Бањалука готово нема, а све би могло највише да кошта управо грађане Републике Српске.

- Како је могуће да они који наводно долазе из Републике Српске тако безочно доносе документ који нема везе са Републиком Српском и омогуће да све капиталне инвестиције се остварују у Федерацији а да ниједне нема у Српској. То је опет важно. Сутра кад дођете пред међународну финансијску институцију и покушате да нађете кредите за аутопут или за мост или нешто слично а онда они завире у ту Стратегију и кажу – ви нисте у приоритету - каже Додик.

У дописима које је Министарство саобраћаја послало српским министрима јасно се наводи да Српска није пристала на документ на нивоу БиХ. Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић каже да је симптоматично и то што их нико није обавијестио о чему се причало на самиту у Паризу, на коме су наводно договорена финансирања одређених пројеката, али не из Републике Српске.

- Ја могу разумјети што Сарајево то ради, игнорише, али не могу да разумијем наше представнике и да послије кажу да нису знали, а ми имамо материјалне доказе - каже Трнинић.

Рјешење проблема у комуникацији - не назире се. Док се српски министри у Сарајеву праве необавијештени, цех би могли да плате грађани Српске.