latinica  ћирилица
25/07/2016 |  06:53 ⇒ 16:56 | Аутор: Агенције

Њемачка: Сиријац се разнио на фестивалу, 12 рањених (ВИДЕО)

У центру њемачког градића Ансбах синоћ се догодила експлозија у којој је, према полицији, погинула најмање једна особа, а 12 је повријеђено.
Ансабах - Сиријац се разнео бомбом у ресторану  (Фото:курир.рс) -
Ансабах - Сиријац се разнео бомбом у ресторану (Фото:курир.рс)

16.20 - Џихадистички видео-снимци пронађени су на мобилном телефону и лаптопу код сиријског бомбаша који се дигао у ваздух у њемачком граду Ансбаху када је повријеђено 15 људи, рекли су данас званичници.

Министар унутрашњих послова Ваварске Јоаким Херман рекао је да су пронађена два телефона, више СИМ картица и лаптоп код самог тијела и у стану нападача.

Херман је додао да је пронађен материјал који се тиче селафиста, те да је истрага у току.

15.59 - Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер наредио је данас појачано полицијско присуство на аеродромима и жељезничким станицама, а у близини граница полиција ће заустављати и претресати сумњиве.

"Наредио сам појачано полицијско присуство на аеродромима и жељезничким станицама", рекао је Де Мезијер.

12.51 - Нападач био пред депортацијом

Нападач је био пред депортацијом у Бугарску, рекао је данас портпарол њемачког Министарства унутрашњих послова.

- Сиријци у овом тренуту не могу бити депортовани у Сирију, али то не значи да Сиријци генерално не могу да буду депортовани - рекао је портпарол Тобијас Плате на редовној конференцији за новинаре.

Он је додао да је Сиријац из Ансбаха био суочен са депортацијом у Бугарску.

Владин портпарол Улрике Демер рекла је на истој конференцији за новинаре да је прерано да се донесе одлука о промјени њемачке политике према избјеглицама прије објављивања резултата истраге о нападу.

- Дјела која су извршена у посљедњих неколико дана не дају једноличну слику. Већина терориста који су извршили нападе у Европи у посљедњих неколико мјесеци нису били избјеглице - рекла је Демерова.

08.35 - Нападач имао вјерски мотив

Баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман изјавио је да вјерује да је нападач имао вјерски мотив.

- Моје лично мишљење је да је ово заиста био самоубилачки исламистички напад - рекао је Херман агенцији ДПА.

07.55 - Три особе у тешком стању

Баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман изјавио да су у нападу који се догодио у Ансбаху, малом граду од 40.000 људи југозападно од Нирнберга у којем постоји америчка база, међу рањенима три особе које се налазе у тешком стању.

Локални медији јављају да је Херман на импровизованој конференцији за медије рекао да није јасно да ли је Сиријац планирао да изврши самоубиство или "да поведе са собом у смрт и друге".

Министар полиције Баварске је рекао да је страдали стигао у Њемачку прије двије године и да је већ два пута покушавао да изврши самоубиство.

- Мушкарац је у ранцу носио експлозив и металне дјелиће који би били довољни да убију више људи - навео је Херман и додао да не искључује могућност да је овај напад изведен под утицајем исламиста, али је нагласио да би то морала да потврди истрага.

Он је додао да изгледа да Сиријцу није дозвољен улаз на Отворени музички фестивал у Ансбаху непосредно прије експлозије која се десила испред локалног ресторана.

Након експолозије је више од 2.000 људи евакуисано са фестивала.

06.56 - Нападач Сиријац којем је одбијен азил

Како преноси Ројтерс, позивајући се на изворе из безбједносних служби, нападач је мушкарац (27) из Сирије, којем је одбијен захтјев за азил у Њемачкој.

06.55 - У питању експлозивна направа

Градоначелник Ансбаха каже да је узрок експлозије "експлозивна направа", као и да не треба искључити да је било више експлозија.

Полиција је блокирала област око бара у којем се догодила експлозија, а наводе да је у нападу погинуо само нападач.

Позван је, како преносе медији, и један хеликоптер у Ансбах.

У неспоредној близини мјеста експлозије, у вријеме инцидента, био је у току тродневни музички фестивал „Ансбах опен“.