latinica  ћирилица
25/07/2016 |  09:31 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Н. Град: Завршено гостовање умјетника из Русије

Изложбама руских радова у Новом Граду је завршено гостовање умјетника из Русије, који су се у протеклом периоду представили у више градова Републике Српске.
Нови Град: Изложба руских радова - Фото: СРНА
Нови Град: Изложба руских радоваФото: СРНА

У главној улици у Новом Граду били су изложени руски традиционални предмети, док су у градској галерији представљена дјела руских сликара Валерија Касаткина и Владимира Леонтијева.

Највише интересовања на изложби руских предмета становници Новог Града показали су за традиционални сувенир бабушке, затим за руске мараме - матрјошке, накит, као и за друге ручне радове од брезове коре и лана.

Гостовање руских умјетника по Републици Српској организовало је Удружење грађана "Српско-руска заједница - Завет". Изложбе у Новом Граду одржане су у организацији Туристичке организација и Културно-образовног центра.

Предсједник "Завета" из Санкт Петербурга Ирина Астапенкова рекла је да су изложбе дио пројекта "Славјанска горница", којим се желе развити везе руског и српског народа.

Она је навела да је ријеч о првом пројекту ове врсте за који се нада да ће његова реализација бити настављена и у наредним годинама.

Руски радови у Новом Граду     (Фото:Срна)

 

Астапенкова је на отварању изложбе двојице руских сликара истакла да посјетиоци имају прилику да виде дјела значајних умјетника, те напоменула да су дјела Кастакина рађена у нафти и бојама на бази нафте.

Сликар Владимир Леонтијев, чија су платна рађена у уљу, рекао је да његови радови почињу прво у природи, а потом рад наставља у атељеу, те изразио одушевљење природом у Републици Српској.

Менаџер пројекта "Славјанска горница" Свјетлана Скарлигина каже да је пројекат у Републици Српској добро прихваћен.

Замјеник начелника општине Зоран Старчевић нада се да је ово само први у низу догађаја који ће бити организовани да би становници Новог Града упознали руску културу и традицију.

Прије Новог Града, изложбе су биле постављене у Вишеграду, Бијељини, Бањалуци, Лакташима, Приједору и Козарској Дубици.

Овај пројекат, осим локалних заједница, подржали су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Амбасада Русије у БиХ.