latinica  ћирилица
25/07/2016 |  11:13 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Лукач отворио радионицу - "Заштита критичне инфраструктуре: кључни изазови и рјешења"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач отворио је данас у Бањалуци дводневну радионицу под називом "Заштита критичне инфраструктуре: кључни изазови и рјешења", организовану с циљем подизања на виши ниво способности у заштити критичних инфраструктура, нарочито у заштити од тероризма.
Драган Лукач - Радионица : "Заштита критичне инфраструктуре: кључни изазови и рјешења" - Фото: СРНА
Драган Лукач - Радионица : "Заштита критичне инфраструктуре: кључни изазови и рјешења"Фото: СРНА

Он је након отварања рекао новинарима да радионица има везе и са Акционим планом Владе Републике Српске за борбу против тероризма 2016-2020. године.

"Критичне инфраструктуре су све оно што ми посједујемо као институције у заштити наших система које користимо, као што су, на примјер, серверски системи и разне апликације и њихова заштита од хакерских упада, до заштите свих осталих инфраструктура које могу напасти било који терористи и терористичке организације", навео је Лукач.

Он је додао да су терористима на првом мјесту напади на инфраструктуре које служе било којој држави за функционисање и заштиту система, као и свега оног што служи људима за нормално живљење и задовољење њихових потреба.

Радионицу је организовао МУП Српске у сарадњи са Инструментом за техничку помоћ и размјену информација Европске комисије - Таиекс с циљем упознавања са праксом ЕУ у тој области.