latinica  ћирилица
25/07/2016 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Српски делегат у Савјету националности Владе Москве

Божидар Митровић постао је српски делегат московског Савјета националности, а дневни лист Политика преноси да тај савјет окупља представнике више од 80 етничких заједница које живе у руској престоници.
Кремљ (Фото: Sputnik/Vladimir Vyatkin) -
Кремљ (Фото: Sputnik/Vladimir Vyatkin)

Професор Божидар Митровић, предсједник Регионалне друштвене организације "Обједињење Срба", постао је представник српске националне заједнице у Савјету националности Москве у којој живи готово 200 етничких заједница са више од три милиона припадника.

Срби, којих у Москви по неким процјенама живи око 100.000, тако су добили свог делегата у градској извршној власти. Митровић ће, заједно са још 80 лидера етничких заједница и 30 представника градске владе, учествовати у реализацији националне политике.

Савјет се бави припремом правних аката и докумената у области развоја језика и културе етничких заједница, као и израдом препорука државним органима.

Политика преноси да је Митровић, који већ двије и по деценије живи и ради у Руској Федерацији, утемељио потпуно нову катедру, односно област истраживања у руским научним круговима - Словенско право. На руској јавној и научној сцени препознатљив је по проучавању древних Словена, при чему указује да су они утемељивачи културних и научних феномена савремене цивилизације.

Као шеф Катедре међународног, словенског и еколошког права на Међународном независном еколошко-политиколошком универзитету у Москви, систематизовао је и једну од најсложенијих области права - рекламационо право као дио уговорног права.