latinica  ћирилица
25/07/2016 |  13:21 | Аутор: СРНА

Коен: Освјежавајући поглед Трампа на спољну политику Америке

Спољнополитички ставови Доналда Трампа који изазивају критике и подсмјех америчких и западноевропских медија заслужују озбиљно разматрање и имају смисла, оцјењује Ројтерсов аналитичар Џош Коен.
Доналд Трамп - Фото: Beta/AP
Доналд ТрампФото: Beta/AP

Трамп је иницирао разговор о томе да САД више не могу играти улогу "свјетског полицајца".

То је био шок, како за демократе, тако и за републиканце, који и даље тврде да је САД "незамјењива нација у свијету".

Међутим, по мишљењу Коена, резултати америчких интервенција у Ираку и Либији потврђују Трампове ставове.

Авантуре Вашингтона однијеле су животе на хиљаде америчких војника и 150.000 живота цивила у Ираку, а изазвале су и "бурну експлозију" активности Ал каиде, те појаву "Исламске државе".

Трамп предлаже да се преиспитају услови учествовања САД у многим међународним савезима, као што је "застаријели" НАТО и савез са Јапаном.

Док се у првом случају Трампове замјерке односе на жељу да се Европљани натјерају да плате за своју одбрану, у случају Јапана савез је толико "неравноправан" да се не може искључити могућност његовог преиспитивања.

Коен сматра да Трамп, када су у питању односи Русије и САД, полази од реалног стања ствари.

Двије земље имају бар три заједничка питања - борба против тероризма, стабилизација ситуације у Сирији и борба против ширења нуклеарног оружја. Зато са Москвом треба пронаћи заједнички језик.

Трамп предлаже Америци да заштити своје националне интересе у ужем, конкретном смислу, али му његови скандалозни вербални испади сметају да изгледа озбиљно у очима колега.

Ипак, Трамп предлаже сасвим озбиљан "освјежавајући" поглед на спољну политику земље, пише аналитичар.