latinica  ћирилица
25/07/2016 |  14:03 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Старџен: Почињу припреме за одвајање Шкотске

Први министар Шкотске Никола Старџен изјавила је данас да ће почети припреме за одвајање од Велике Британије како би опција независности Шкотске остала на располагању послије изгласавања иступања Британије из ЕУ на референдуму 23. јуна.
Никола Старџен - Фото: getty
Никола СтарџенФото: getty

Иако је Британија гласала за излазак земље из Уније, Старџенова каже да је велика већина грађана Шкотске подржала останак у чланству европскког блока.Тиме је поново покренута дебата о будућности Шкотске у Уједињеном краљевству.

Старџенова је поновила став да ново гласање о самосталности Шкотске, само двије године након што су грађани гласали против тога, треба да остане као опција у зависности од будућих веза Британије са ЕУ и положаја Шкотске.

"Ако закључимо да наши интереси могу бити заштићени у контексту Велике Британије, независност мора бити једна од опција на које Шкотска мора имати право да их размотри", рекла је Старџенова.

Она је додала да ће зато бити покренуте припреме, да би шкотски парламент имао на располагању ту опцију, ако буде сматрао да је она потребна.

Старџенова није прецизирала које ће врсте бити те припреме, али је нагласила да јединственост догађаја какав је иступање Британије из ЕУ значи да треба размотрити све опције за будуће везе са ЕУ и Великом Британијом.