latinica  ћирилица
25/07/2016 |  14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Верајзон потврдио преузимање интернет пословања Јахуа

Америчка телекомуникациона компанија Верајзон потврдила је да купује интернет дјелатност Јахуа за суму од 4,83 милијарде долара, јавља агенција АП.
Yahoo - Фото: Getty Images
YahooФото: Getty Images

Интернет пословање Јахуа ће, према ријечима извршног директора Верајзона Ловела Мекадама, бити интегрисано у недавно преузету компанију АОЛ, што ће резултирати "стварањем водеће глобалне медијске компаније и помоћи ће повећању наших прихода у сектору дигиталног оглашавања", преноси француска агенција Франс прес.

Трансакција би, како преноси АП, требало да буде реализована у првом кварталу 2017. године.

Бројни медији су већ претходно извјестили да ће кључни интернет бизнис Јахуа бити продат америчкој телекомуникационој компанији Верајзон за суму од 4,8 милијарди долара, а амерички лист Њујорк тајмс је пренио да ће из постигнутог договора бити изузет удио који Јаху има у кинеском онлајн гиганту Алибаби и у Јаху Јапану.

Овај споразум је показатељ драматичног пада Јахуа, чија је тржишна вриједност, прије колапса dot.com тржишта 2000. године, износила преко 100 милијарди долара, да би 2008. године добио понуду од Мајкрософта за преузимање у вриједности од 44 милијарде долара.

Јаху је половином прошле године запошљавао 11.000 људи, док је на крају 2014. године имао 12.500 запослених.

Због повећане конкуренције у лику Гугла и Фејсбука, Јаху није успио да прошири своје интернетско пословање, нити да значајније повећа приходе од оглашавања. Зато је у протеклих годину дана, акција Јахуа изгубила око трећину своје вриједности.