latinica  ћирилица
25/07/2016 |  17:17 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Ударна група ускоро о приједлогу Мектића о координационом тијелу за борбу против тероризма (ВИДЕО)

БиХ, као и било која друга европска земља, изложена је могућности терористистичког напада. Опасност је још већа због великог броја параџемата гдје се регрутују људи за борбу на страним ратиштима. Ово је изјавио министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и најавио да ће се одазвати позиву главног тужиоца БиХ Горана Салиховића који је, за два дана у Сарајеву, сазвао састанак Ударне групе за борбу против тероризма.
Закључци Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Закључци Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Према ријечима министра Лукача, на састанку ће бити ријечи и о приједлогу Одлуке министра безбједности Драгана Мектића о формирању координационог тијела за борбу против тероризма на нивоу БиХ.

Подсјећамо, да је Мектићев приједлог одбацила Влада Српске, јер предвиђа пренос надлежности.

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић за нашу Телевизију каже да је сазвао састанак на којем ће се, првенствено, расправљати о раду оперативне групе. Није желио да коментарише приједлог Мектићеве одлуке, јер га још није добио, али је категоричан: "Осим промјене назива „ударне групе“ у „координационо тијело“ и промјене појединих чланова, више ништа не би требало да буде измијењено".

Све друго, каже, Салиховић, било би мимо закона и договора. 

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, који је својевремено тврдио да у БиХ не постоји опасност од терористичког напада, да се у Зворнику није десио терористички акт и да у земљи нема кампова за обуку, одједном би желио да руководи новим Координационим тимом за борбу против тероризма. Да апсурд буде већи, приједлог Одлуке је скројио тако да на мала врата одузима надлежности институцијама Републике Српске.

Док званична Бања Лука упозорава и писмено, закључцима, обавјештава кабинет министра безбједности у Сарајеву, Мектић – увјежбао одговор: "По мојој процјени нема преноса надлежности, ја то одговорно тврдим".

По ко зна који пут демантује га министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Мектића поново упућује на закључке Владе Републике Српске, уз подсјећање да институција којом руководи неће учествовати у спровођењу одлуке, јер за то не постоји уставно и законско упориште.

"Лаички је тврдити да није добио никакве примједбе по питању Координационог тијела када знамо да је Влада РС донијела закључке и одбила као такве. Апсурдно је да неко ко прати ситуацију у БиХ, а нарочито од стране министра тврди да нема никакве примједбе из РС", каже Лукач.

Влада Српске примједбе је детаљно образложила у 16 закључака. Од промјене назива, руковођења, меморандума, печата до састава истражних тимова. Иако главни тужилац Горан Салиховић не жели да коментарише приједлог Одлуке, јер га, како каже, није ни добио, сазнајемо да ће, управо, Тужилаштво БиХ ставити рампу на Мектићев приједлог. Наш извор открива да је Мектићев кабинет прећутао чињеницу да се из руковођења Координационог тијела искључује главни тужилац, а палица препушта управо министру безбједности, што је за Тужилаштво неприхватљиво.

"Ударна група, којом ја предсједавам, функционише. Евентуално треба претрпити измјене у називу и да се промијени са члановима који више нису и да се то веже за функцију. Нпр. ако је неко главни тужилац и дође умјесто мене он је по аутоматизму предсједник тог тијела", каже за нашу Телевизију Салиховић.

Иако Одбор за безјбедност Народне скупштине Републике Српске није званично расправљао о приједлогу Мектићеве одлуке, предсједник скупштинског Одбора за безбједност Миланко Михајилица противи се било каквом преносу надлежности. Проблем види у лошој комуникацији српских министара у Савјету министара и Владе Српске.

"О свим тим питањима се мора разговарати и договарати. Све ово што се дешава добија једну другу димензију и штети Републици Српској, без обзира ко је у праву у одређеном тренутку", каже Михајилица.

Власт у Српској Мектићу, већ одавно замјера што помаже Сарајеву у институционалном потчињавању Републике Српске. Српски представници у сарајевској власти, уобичајено, све демантују!