latinica  ћирилица
25/07/2016 |  19:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Конвенција демократа у сјенци скандала

У Филаделфији се данас, у сјенци скандала, одржава Национална конвенција Демократске странке на којој би Хилари Клинтон требало и званично да прихвати предсједничку номинацију своје странке.
Конвенција демократа у Филаделфији (фото: medium.com) -
Конвенција демократа у Филаделфији (фото: medium.com)

Конвенција у Пенсивланији, једној од држава које ће бити од пресудног значаја на изборима у новембру, окупиће више од 5.000 делегата и око 50.000 гостију.

Скуп, међутим, не почиње онако како су се организатори надали.

Наиме, у петак је Викиликс објавио око 30.000 имејл порука које су наводно руски хакери украли са сервера Националног комитета Демократске странке.

Те поруке свједоче о прилично пристрасности страначког руководства на штету сенатора Бернија Сандерса, а у корист Хилари Клинтон.

Епилог скандала или почетак епилога је оставка предсједнице Демократског националног комитета (ДНК) Деби Васерман Шулц која ће, како је и сама најавила, функцију напустити одмах послије конвенције, пренио је Глас Америке.

Менаџер кампање Хилари Клинтон Роби Мук запитао је како је могуће да су у скандал са мејловима умијешани "руски државни актери" који су их објавили дан уочи скупа Демократске странке да би помогли предсједничком кандидату републиканаца, Доналду Трампу.

Доказа за то нема, мада медији спекулишу о томе.

Кампања Доналда Трампа окарактерисала је Мукове примедбе као "шалу".

У сјенци скандала остала је објава имена кандидата за потпредсједника, сенатора из Вирџиније Тима Кејна.

"Тим Кејн је све оно што Доналд Трамп и Мајк Пенс нису", казала је Хилари Клинтон, упоређујући два гласачка листића који ће бити пред бирачима за мање од три мјесеца.

"Хилари Клинтон не вријеђа људе, слуша их. Не напада савезнике, њих поштује", рекао је Кејн.

Током првог заједничког интервјуа на националној телевизији, Хилари Клинтон је упитана да прокоментарише то што је Трамп оптужују да је корумпирана и непоштена, одговорила: "Не зовем га никаквим именима. Нећу бити дио тог фестивала увреда у коме Трамп ужива. Он слободно може да прича шта хоће, и користи све своје вријеме на телевизији да то ради".