latinica  ћирилица
25/07/2016 |  19:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска упутила протестну ноту Србији због изјава о Степинцу

Министарство спољних Хрватске упутило је протестну ноту Србији због "неприхватљивих изјава" српских функционера о поништењу пресуде Алојзију Степинцу.
Надбискуп Алојзије Степинац (крајње десно) Фото: Викимедија -
Надбискуп Алојзије Степинац (крајње десно) Фото: Викимедија

Хрватско министарство сматра да се изјавама предсједника Србије Томислава Николића и мандатара Александра Вучича “на непримјерен и ревизионистички начин оцјењују Хрватска и дјеловање њених институција, што представља директно мешање у унутрашња питања сусједне земље“, пренијела је агенција Хина.

Агенција наводи да МВЕП сматра да таква реторика подстиче распиривање нетрпељивости између два народа и удаљава Србију од прихватања европских вриједности и прикључења европској породици.

Такође се позивају српски званичници да свој дискурс усмјере ка јачању добросусједских односа и да се, како наводи Хина, умјесто тенденциозних вербалних обрачуна прожетих неистинама и историјским ревизијама посвете рационалном дијалогу о свим питањима важним за односе двије земље.

У том контексту преноси се изјава предсједника Србије Томислава Николића да "Хрватска затрпава јаме у које су усташе покапале Србе, али ако овако настави ископаће понор у који ће упасти и остати сама, без подршке цивилизованог, анифашистичког и антинационалног дела човечанства".

Хина наводи и изјаву Александра Вучића о томе да Србија жели добре односе са Хрватском и да ће увек бити на страни антифашизма, али да поништење пресуде Степинцу више говори о Хрватској, него о Србији.

Загребачки Жупанијски суд поништио је у петак пресуду Степинцу којом је 1946. био осуђен због сарадње с италијанским и њемачким окупатором и усташким режимом у НДХ, за присилно католичење Срба, али и за непријатељску пропаганду након краја рата чији је циљ био угрожавање државног уређења ФНРЈ.

Осуђен је на 16 година затвора с присилним радом и петогодишњи губитак политичких и грађанских права.