latinica  ћирилица
25/07/2016 |  21:24 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Решић: Градови ће имати право на правно заступање својих спорова (ВИДЕО)

У Парламенту Српске на јесен би требало да се расправља о два нова закона о локалној самоуправи и Закону о радном односу запослених у општинској администрацији.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Примјеном ових закона требало би се стати у крај самовољи појединих начелника и локалних власти, одблокирати рад општинских парламената и почети са испуњавањем обавеза према грађанима.

Новина је да ће градови имати право на правно заступање својих спорова, и да то више неће радити Правобранилаштво, изјавила је министарка управе и локалне самопуправе Српске, Лејла Решић, гостујући у нашем Дневнику плус. 

Она је рекла да "уколико у законом прописаном року не буде усвојен буџет, а то је 30. јун наредне године, тада исцрпљујемо и Закон о буџетском систему".

Други разлог је, према њеним ријечима, ако никада не дође до конституисања локалног парламента, а под конституисањем се подразумијева избор предсједника скупштине.

"Ако из било ког разлога не дође до скупштинског засједања у року од шест мјесеци, јер је законом прописана на два мјесеца и уколико дође до опозива начелника или градоначелника који не успије", рекла је министарка Решић.

Гостовање министарке Лејле Решић у Дневнику плус можете погледати и ОВДЈЕ