latinica  ћирилица
26/07/2016 |  07:13 | Аутор: Агенције

"Надам се скором споразуму о помоћи САД"

Израелски премијер Бењамин Нетањаху најавио је данас да је Израел заинтересован за потписивање новог пакета војне помоћи са САД што је могуће прије.

Нетањахуов кабинет саопштио је да ће вршилац дужности националног саветника Јакоб Нагел у недјељу отпутовати у Вашингтон како би се састао са америчком колегиницом Сузан Рајс и договорио о коначним детаљима споразума, преносе израелски медији.

Исти извори наводе да Нетањаху нагиње ка одустајању од већине својих захтјева и планира да прихвати већину америчких услова за нови пакет помоћи.

"Израел придаје велику важност својој способности да планира и да има сигурност у односу на војну помоћ коју прима од САД", наводи се у саопштењу Нетањахуовог кабинета.

У саопштењу се додаје да "Израел зато нема интереса да се мијења количина годишње помоћи за наредну годину, на основу постојећег споразума, без пристанка америчке и израелске владе" и подсећа да та помоћ на основу постојећег Меморандума о разумјевању износи 3,1 милијарду долара годишње.

Израел је о томе обавијестио администрацију америчког предсједника Барака Обаме.

Преговори између двјие земље савезнице о новој десетогодишњој помоћи од 2018. године почели су у новембру, а у мају су искрсли проблеми, јер је америчка страна ставила до знања да је њена понуда коначна и да је на Израелу да одлучи да ли ће да потпише док је Обама предсједник САД или ће да чека новог предсједника који ће преузети функцију у јануару 2017.

Нетањаху је раније рекао да се нада закључењу споразума за неколико недјеља, али наводно није задовољан приједлогом САД у односу на количину и услове које америчка администрација намеће, мада је одлучио да споразум закључи док је Обама на челу САД.

Обамина администрација је Израелу понудила појачани пакет помоћи за једну деценију како би умањила бриге те земље око нуклеарног споразума великих сила са Ираном.

Званичници Бијеле куће нису коментарисали посету израелског званичника, али су рекли да су двије стране у редовним контактима у покушају финализовања споразума, наводи Асошиејтед прес.

Према наводима израелских медија, помоћ би могла да порасте на укупно 40 милијарди долара за тај период.