latinica  ћирилица
26/07/2016 |  08:14 | Аутор: Агенције

Сандерс: Хилари мора да постане наредни предсједник САД

Бивши претендент за позицију предсједника САД Берни Сандерс истакао је да његова ривалка Хилари Клинтон мора да побиједи на предсједничким изборима у новембру.

Сандерс је синоћ на Националној конвенцији Демократске странке истакао да на темељу њених идеја и њеног вођства, Клинтонова је бољи избор од кандидата Републиканске странке Доналда Трампа и да она "мора да постане сљедећи предсједник Сједињених Америчких Држава", што је поздрављено аплаузом, али и узвицима негодовања, пренио је АФП.

"Избор је потпуно јасан. На овим изборима се ради о томе који од кандидата разуме стварне проблеме са којима се суочава ова земља и који је понудио стварна рјешења, а не само бомбастичне изјаве, који је изазива страх код гласача, не назива противнике увредљивим именима и изазива подјеле", рекао је Сандерс.

Очекивало се да ће он на Конвенцији и званично подржати Клинтонову, пошто је то већ у пракси урадио прије неколико недјеља кад се појавио са њом на предизборном скупу у Њу Хемпширу.

Његов синоћњи говор у Филаделфији је такође послужио томе да утиша своје гласне присталице који су током већег дијела јучерашњег првог дана Конвенције звиждали и гласно негодовали кад би неко за говорницом изразио подршку Клинтоновој.

Сандерс, међутим, није у потпуности успио да утиша своје присталице, незадовољне пошто су процурили мејлови Демократске странке, које је објавио Викиликс, показали да се у странци активно радило на дискредитацији Сандерсове кампање.

Тако су се, кад је Сандерс на крају свог говора рекао "Хилари Клинтон ће бити изванредан предсједник и ја сам поносан да је вечерас подржим", поред аплауза, чули и гласни изрази неслагања.