latinica  ћирилица
26/07/2016 |  08:50 ⇒ 08:58 | Аутор: СРНА

Кери и Лавров о већој војној сарадњи

Амерички државни скеретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарали су о америчком приједлогу да се повећа војна сарадња у Сирији.
Лавров и Кери (фото: © Sputnik/ Илья Питалев ) -
Лавров и Кери (фото: © Sputnik/ Илья Питалев )

Двојица званичника састала су се на маргинама сусрета представника земаља југоисточне Азије у Лаосу.

Вашингтон предлаже да САД и Русија размјењују више података ради координисања ваздушних удара против "Нусра фронта" и да би се забранило сиријској авијацији да дејствује против умјерених побуњеничких група.

Састанак у Лаосу уприличен је у вријеме када су се појавиле оптужбе да Русија стоји иза хакерског напада на електронску пошту Дмеократске странке, коју је "Викиликс" објавио у петак, 22. јула.

Лавров је одбацио те оптужбе на почетку састанка са Керијем.

Стручњаци за сајбер безбједност и амерички званичници кажу да постоје докази да је Русија објавила електронску пошту како би утицала на предсједничке изборе у САД.

Федерални истражни биро саопштио је да води истрагу о упаду у пошту Демократског националног комитета, што је довело до неслагања на конвенцији демократа у Филаделфији, на којој би Хилари Клинтон требало да буде изабрана за предсједничког кандидата ове странке.

Демократе и амерички званичници знали су за упад у електронску пошту још прошлог мјесеца, али је вријеме објављивања садржаја комуникација међу члановима Демократске странке забринуло америчке власти.