latinica  ћирилица
26/07/2016 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа: Не желимо да спекулишемо ко стоји иза хаковања

Бијела кућа је саопштила у понедјељак да не жели да спекулише о томе ко би могао да стоји иза хаковања компјутера Националног комитета Демократске странке.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест је то изјавио након што су се у медијима појавили наводи да су то урадили хакери који раде за Русију, желећи да утичу на америчке изборе, пренио је Ројтерс.

"Познато нам је да има више актера, како држава, тако и криминалаца, који трагају "рањивим мјестима" сајбер безбједности САД, а ту спада и Русија", рекао је Ернест.

Бијела кућа се огласила након што је амерички Федерални истражни биро саопштио да покреће истрагу о хаковању компјутера ДНЦ након што је Викиликс објавио око 20.000 имејлова те странке, који сугеришу да се активно радило на дискредитацији кампања сенатора из Вермонта Бернија Сандерса.

У саопштењу ФБИ потврђује да "истражује сајбер напад у вези са ДНЦ и додаје да је "компромитовање такве врсте нешто што схвата веома озбиљно".

ФБИ ће наставити истрагу како би се утврдили одговорни који, како се каже, представљају пријетњу у сајбер простору, преноси АП.

Из кампање Хилари Клинтон уочи почетка ДНЦ на којој би она требало и званично да прихвати предсједничку номинацију, кажу да објављивање контроверзних мејлова не значи да је процес номинације намјештен.