latinica  ћирилица
26/07/2016 |  09:57 ⇒ 11:06 | Аутор: Дојче веле

Амак - Сервис промовисања терора

Џихадистичка "новинска" агенција Амак потврдила је да је бомбаш из Ансбаха напао у име Исламске државе. Прошле седмице је објавила снимак нападача из немачког воза. Каква је улога Амака у пропагирању тероризма?
Објављен видео-снимак нападача из воза у Њемачкој - Фото: Screenshot/YouTube
Објављен видео-снимак нападача из воза у ЊемачкојФото: Screenshot/YouTube

Прошлог понедјељка је видео-порука нападача из регионалног воза код Вирцбурга на интернету осванула 20 сати након његовог чина. Терориста је добио лице и мотив. По свему што се зна о начину како функционише пропаганда Исламске државе, могуће је да је то вријеме срачунато. Видео је објављен када су сви медији у Њемачкој и свијету учинили напад довољно познатим, а публика је таман почела да се пита ко је заиста тај починилац, а и како је изгледао. Медијска агенција "Амак" је течно темпирала информације тако да оне дођу на врхунцу јавног интересовања за њих.

Извитоперена професионалност

Магазин Атлантик пише да се Исламска држава бави "пропагандом чина", а у њу спада да се такав терористички чин учини што познатијим након његовог извршења. За сада није познато када је агенција Амак добила видео-запис који је снимио терориста Ријаз Кан Ахмадзаи. Ипак, на основу свега што се зна, може се закључити да је агенција самостално одлучила када ће објавити материјал. Али се још не зна како јој је тај материјал достављен. Претпоставља се да га је нападач сам послао агенцији помоћу кодираних и бесплатних апликација, као што је рецимо апликација Телеграм Месинџер Сервис.

У јесен 2014. за вријеме битке за Кобане која се огорчено водила између џихадиста и Курда на чијој страни су били и Американци, град је прелазио из руке у руку. Агенција Амак је тада први пут уочена као извор који документује збивања. Страница на интернету Интелиџенс Груп која се специјализовала за посматрање џихадистичких активности на мрежи, констатује: “Они желе да дају максимум садржаја из стварности. Али, када Исламска држава губи, они ћуте. Они, међутим, не дају погрешне информације, само тако могу да сачувају вјеродостојност.“

Уз то иде и временска прецизност. То су инструменти којима Амак покушава да скрене пажњу на себе. Ова агенција је међу првима децембра прошле године извјестила о нападу у Сан Бернардину. Тада је пар џихадиста убио 14 људи у једној америчкој добротворној установи. Такође је и напад на клуб у Орланду пропраћен врло брзо објављеним информацијама, тамо је објављено саопштење Исламске државе да преузима одговорност за напад. Исто се десило и након бомбашког напада у јуну у Даки. Агенција све садржаје ради четворојезично – на арапском, енглеском, француском и руском.

Задаци агенције

Амак обавља два задатка за Исламску државу. Најприје та агенција шири непромјењене садржаје и поруке саме џихадистичке паравојске. Ако је она први извор након неког напада, велика је вјероватноћа да ће интерпретација разлога за напад коју даје Исламска држава бити предочена цијелом свијету. “Амак се прилагођава пропагандистичкој структури Исламске државе. То је постао њихов најважнији орган за објављивање саопштења о преузимању одговорности, мада не и једини“, сматра Чарли Винтер који ради на Државном универзитету Џорџије.

Друга функција агенције јесте да Исламској држави прибави легитимитет. Они не називају терористе “војницима“ а њихове жртве “крсташима“, као што то раде сами џихадисти. Њихов језик је неутралан па је ријеч о “борцима“ и “припадницима страних држава“. Тиме се Исламска држава инсценира као регуларна држава која наводно, као и свака нормална држава, може да има спољнополитичке конфликте. Циљ је прибавити Исламској држави политички легитимитет.

Амак прави разлику између садржаја које произведе редакција и туђих садржаја. Нападач из воза код Вирцбурга је имао два минута да сам објасни своје мотиве. Наравно, може се говорити и о лажном објективном ставу редакције, јер циљ прилога није ништа друго него да омогући ширење нападачеве поруке. Агенцији је од почетка јасно да ће ту поруку већина јавности одбацити са гнушањем, јер су за њу пријемчиви само они који ионако гаје симпатије за џихадистичку идеологију. Али такви и јесу циљна група пропаганде Исламске државе.

Агенција тврди да испуњава професионалне стандарде. Но, већ њено име показује њен врједносни оквир. У једном старом пророчанству се спомиње сиријски град Амак у којем по том предању након апокалиптичног сукоба “вјерници“ односе побједу над “невјерницима“.