latinica  ћирилица
26/07/2016 |  10:13 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Болест "квргаве коже" говеда није регистрована у Српској

Појава болести "квргаве коже" код говеда није регистрована у Републици Српској, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске.
Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске (фото: www.skyscrapercity.com) -
Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске (фото: www.skyscrapercity.com)

Из Инспектората поручују да је од изузетног значаја да власници и друга лица која су у контакту са животињама, уколико уоче било какве промјене на грлима, одмах обавијесте ветеринара и ветеринарску службу.

"Симптоми који указују на болест су грозница, чворови на кожи и едеми, повећање лимфних чворова, чворићи на мукозним мембранама, исцједак из носа и очију, смањење млијечности, те оток екстремитета и хромост", наводе у Инспекторату.

Чворићи могу бити величине од пет до 50 милиметара и обично се јављају по глави, врату, вимену, гениталијама, екстремитетима. Могу захватити цијелу површину тијела или их се може појавити само неколико. Чворићи могу нестати или оставити улцерозне ожиљке.

Клиничка дијагноза потврђује се лабораторијским тестирањима узорака крви и ткива из лезија на кожи.

Уколико дође до сумње да се болест појавила, надлежни ветеринарски инспектор ставља фарму под службени надзор и проводи мјере за спречавање ризика од ширења болести.

У случају да се потврди сумња да је ријеч о болести, ветеринарска служба је обавезна да благовремено достави информацију инспекцији како би се са другим надлежним органима предузеле координисане активности с циљем раног откривања и сузбијања евентуалне појаве болести у Републици Српској и БиХ.

Због појаве и ширења ове болести у региону, ветеринарска инспекција благовремено информише власнике и друга лица која су у контакту са животињава с циљем праћења појаве знакова болести.

Ове активности интензивиране су у сарадњи са ветеринарским службама на подручју Србије, Албаније, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Грчке и Турске.