latinica  ћирилица
26/07/2016 |  10:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Брегзит опасан по финансијску стабилност САД

Гласање Британаца за излазак из Европске уније прошлог мјесеца подигло је ниво опасности по америчку финансијску стабилност, оцјењује Министарство финансија САД.
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler) -
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler)

Америчка канцеларија за финансијска истраживања навела је у извјештају објављеном синоћ, да су ризици по америчку економију и даље у "средњем" распону, али да су погоршани шокантном побејдом опције за "излазак" Британије из ЕУ на референдуму 23. јуна, преноси агенција Франс прес.

"Будући да је економија Велике Британије, а посебно британски финансијски систем високо повезан са остатком Европе и САД, озбиљне неповољне посљедице у Великој Британији могле би да представљају опасност по америчку финансијску стабилности", пише у извјештају.

Гласање за Брегзит утицало је на оштар пад цијена британских актива и прогнозе привредног раста. Оно је такође разлог због којег су америчке Федералне резерве одлучиле да не подижу каматне стопе на прошлој сједници Одбора за монетарну политику.

Канцеларија за финансијску стабилност, која је у саставу Министарства финансија САД, основана је у оквиру програма реформи које су на снази од 2010. године као одговор на глобалну финансијску кризу.

Неки ризици који су постојали и прије британског референдума опстају и даље, као што је опасност од претјераног задуживања и преузимања ризика које охрабрују континуирано ниске каматне стопе, наводи се у извјештају.

Лондонско повлачење из ЕУ, како се додаје, може довести до рецесије британске или регионалне економије, погађајући америчку трговину, или узрокујући волатилности на валутним тржиштима.

"Губитак повјерења може се сам по себи упорно обнављати, и индиректне посљедице могу проћи неопажено све док се не догоди стрес на тржиштима", наводи се у извјештају.