latinica  ћирилица
26/07/2016 |  11:51 | Аутор: СРНА

Бањалука - инспекција издала 291 прекршајни налог

Одјељење за инспекцијске послове бањалучке управе града у првих шест мјесеци ове године обавило је укупно 9.632 инспекцијска надзора током којих је због утврђених неправилности издат 291 прекршајни налог, те изречене новчане казне од укупно 257.170 КМ.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

У бањалучкој управи града Срни је речено да је Инспекција рада затекла 40 непријављених радника код послодавца, што је мање него у истом периоду прошле године, када су затечена 43 лица која су радила на црно.

"Послови у којима су најчешће затечени радници на црно су у областима трговине и угоститељства, а нису ријеткост ни у другим привредним гранама, попут грађевинарства и прехрамбене индустрије", навели су из Управе.

У првој половини године искључено је осам возила из друмског саобраћаја, те срушено 14 објеката, као што је доградња стамбених објеката, помоћни објекти, зидане ограде, доградња надстрешница уз пословне објекте за љетне баште и друго.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић оцијенио је да је у свим областима инспекцијског надзора забиљежен помак у односу на исти период прошле године.

Осврћући се на рад инспектора у првој половини ове године, Сандић је истакао да су за овај период биле карактеристичне интегрисане контроле сродних инспекција по појединим областима надзора.

"Осим тога, забиљежена је и добра сарадња приликом заједничких контрола угоститељских објеката, прије свега, тржишне и инспекције рада са припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске", нагласио је Сандић.

Према његовим ријечима, у другом тромјесечју ове године, почетком грађевинске сезоне, повећан је број ванредних инспекцијских контрола на основу представки грађана у области градње, те саобраћајне инспекције у области јавних путева.