latinica  ћирилица
26/07/2016 |  12:31 ⇒ 12:33 | Аутор: klix.ba

Криза коалиције у ФБиХ - отказана сједница Парламента

Предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић рекао је како се за данас заказана сједница неће одржати, након што није постигнут договор на јутрошњем колегијуму , јер се посланици ХДЗ-а БиХ противе наставку рада Парламента и траже одгађање због наводног прегласавања.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

За данас је било заказано одржавање наставка прекинуте 11. и 12. сједнице, али и одржавање 13. сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ. Ипак, због неслагања о начину доношења одређених закона посланици ХДЗ-а БиХ одлучили су да траже одгађање даљњег засједања, због, како истичу прегласавања њихових коалиционих партнера СДА и СББ-а.

У ранијој изјави шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Јозо Багарић истакао је како је потребно преиспитати начин и функционисање коалиције са СДА и СББ-ом, наглашавајући како је ХДЗ неколико пута прегласан.

Багарић је рекао да је проблематично то што са дневног реда на претходним сједницама нису повучену Нацрти закона о шумама ФБиХ и Приједлог закона о органској и пољопривредној производњи, али и раније усвојени Закон о играма на срећу.

"Маса непринципијелности, ружних ствари се дешава и то није начин функционисања коалиције. Ми смо били заговорници и да се направи једна пауза на којој ће се само коалициони партнери срести и рећи јесмо ли ми коалициони партнери или нисмо? Хоћемо ли за неке пројекте или законе тражити довољан број руку или ћемо се одговорно понашати као парламентарна већина", рекао је Багарић.

Након непостизања договора о наставку рада Парламента и одгађања заказаних сједница остаје нејасно колико ће се то одразити на дјеловање коалиције.