latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:07 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Пале: Обиљежена слава храма Светог архангела Гаврила

Саборни храм Светог архангела Гаврила у изградњи у Палама данас је, у присуству великог броја вјерника, прославио крсну славу - Сабор Светог архангела Гаврила.
Крсна слава општине Пале - Фото: СРНА
Крсна слава општине ПалеФото: СРНА

Свету литургију служили су свештеници Српске православне црквене општине паљанске, а након литургије обављен је славски обред ломљења крсног колача и послужење у порти храма.

Декан Богословског факултета у Фочи протојереј Дарко Ђого рекао је да је црква потреба човјека да се окупи са свим људима и браћом православцима и да у јединству постану јачи.

"Треба да размислимо о сопственим гријесима, проблемима, али и да схватимо да човјек у слави налази снагу несаломљивом јединству са Богом и другим људима", навео је Ђого.

Кум храма Бојан Малиш рекао је да је велико задовољство и част бити кум овог храма, те да се становници Пала требају што више окупљати у храмовима.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма Миломир Кусмук рекао је да се тренутно гради кров који је обезбијеђен са бакарним лимом, а да би у наредна три мјесеца требало да буде завршено покривање Саборног храма.

"Велика је ствар и потреба да заштитимо овај објекат како не би пропадао. Сљедеће што је на реду јесу фасада и уређење око храма, а све зависи од људи добре воље да помогну при његовој изградњи", истакао је Кусмук.

Радови на изградњи Храма Сабора Светог Архангела Гаврила почели су 21. августа 2008. године. Исте године, на празник Светог Јоакима и Ане 22. септембра, митрополит Николај освештао је темеље. Тренутно су у току радови на покривању храма бакарним лимом и изградњи порте.