latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:38 ⇒ 13:42 | Аутор: Агенције

Нови снимак ИД: Њемачки народ неће моћи мирно да спава

Исламска држава објавила је снимак на ком се Сиријац који се разнио у бару у њемачком граду Анзбаху и ранио 15 људи, заклиње на оданост Исламској држави.
Полиција Њемачке - Фото: ТАНЈУГ
Полиција ЊемачкеФото: ТАНЈУГ

Сиријац на снимку обећава да њемачки народ "неће моћи мирно да спава".

Он је рекао и да је желео да постане мученик и позвао на наставак напада.

Видео је објавила рано јутрос исламистичка агенција Амак, повезана са ИД. На снимку се види човјек лица прекривеног црном марамом, који пријети да ће становницима Њемачке загорчати живот и "разнијети њихове домове".

СИТЕ наводи, позивајући се на новинску агенцију Исламске државе Амак, да је Сиријац рекао да напад у Ансбаху представља одговор на "злочине, које је коалиција починила у сарадњи са Њемачком бомбардујући и убијајући мушкарце, жену и дјецу", пренио је Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман изјавио је у понедјељак да је на телефону Сиријца пронађен видео снимак, у којем он изражава лојалност вођи ИД-а Абу Бакр ал-Багдадију, пренио је Ројтерс.

Он је навео да је превод видео снимка, у којем Сиријац говори арапски, показао да је он најавио "напад из освете" против Њемачке, "зато што је она стала на пут исламу".

ИД објавила је исти снимак који је полиција јуче пронашла у стану нападача, пренијела је агенција Асошиејтед прес.

У стану мигранта из Сирије пронађено је више видео снимака "салафистичког садржаја", насиља, бензин, разне хемикалије и друге супстанце које се могу користити за прављење бомбе.

Исламска држава преузела је одговорност за напад у близини музичког фестивала у Ансбаху.

Њемачки парламент је у децембру прошле године одобрио план за придруживање војној кампањи против Исламске државе у Сирији у мисији, која укључује слање извиђачких авиона, фрагата, допуну горива за авионе и слање војног особља.

Њемачка се, међутим, није придружила земљама попут Велике Бритаије, Француске, САД и Русије у спровођењу ваздушних удара.