latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:47 | Аутор: Б92

Француска полиција знала за једног од нападача

Барем један од нападача у цркви у на сјеверу Француске је од раније познат полицији, био је хапшен и под надзором због плана да иде у Сирију, јавља и-Теле.
Отмичари држе таоце у Француској цркви (фото: Twitter/Fred Veille) -
Отмичари држе таоце у Француској цркви (фото: Twitter/Fred Veille)

 

>Француски дигитални информативни канал наводи да је један од двојице нападача који су убили свештеника у мјесту Сент Етјен ду Руврај био хапшен 2015. године због тога што је хтио да иде на ратиште у Сирији. Такође, наводи се да је он био на посебним мјерама и да је праћен помоћу електронске наногице.

Француски званичници још нису говорили о идентитету или мотивима напада убијених мушкараца, али је случај преузела анти-терористичка јединица тужилаштва и предсједник Фрацнсоа Оланд је рекао да је у питању "гнусан терористички чин".

У случају да се информације и-Телеа покажу као истините, то ће бити још један велики ударац за Оланда и његову администрацију, која је од новембарских напада у Паризу 2015. године трпи критике због неспособности да се суочи са безбједносним ризицима.

Од тада до данас у Француској су терористи извели неколико напада, од којих се најсмртоноснији догодио прије двије недјеље у Ници, када је камионом убијено више од 80 људи.