latinica  ћирилица
26/07/2016 |  14:18 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Голићева и Кочњев о проблему збрињавања киселог гудрона

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић састала се данас са генералним директором Рафинерије уља Модрича Евгенијем Кочњевом, с циљем рјешавања проблема збрињавања киселог гудрона, који већ деценијама представља еколошки проблем.
Одржан састанак министра Сребренке Голић са генералним директором Рафинерије уља Модрича - Фото: РТРС
Одржан састанак министра Сребренке Голић са генералним директором Рафинерије уља МодричаФото: РТРС

Рафинерија нафте Брод је Министарству поднијела захтјев за претходну процјену утицаја на животну средину постројења за третман киселог гудрона. Министарство је покренуло поступак, прибављена су мишљења надлежних институција Републике Српске, а с обзиром да је Српска, односно БиХ, потписница ЕСПОО конвенције, с циљем утврђивања евентуалних утицаја на животну средину у прекограничном контексту, тражено је и мишљење надлежног органа Републике Хрватске, саопштено је из ресорног министарства.

По окончању поступка у Рафинерији нафте Брод, исти поступак ће бити спроведен и у Рафинерији уља Модрича. Директор Рафинерије уља је рекао да ће, када је у питању збрињавање киселог гудрона, овај проблем бити ријешен у роковима који су задати еколошком дозволом.

На данашњем састанку разговарано је и о могућностима да Рафинерија уља Модрича и Рафинерија нафте Брод почну користити алтернативна горива за производњу паре коју користе у својим производним процесима,а која би била еколошки прихватљивија од мазута који се сад користи.

Голићева је поздравила сталне напоре руског инвеститора да ради на унапређењу заштите животне средине и примјени стандарда који су еколошки прихватљивији.