latinica  ћирилица
26/07/2016 |  14:56 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Неће бити састанка СНСД-а и СДА (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је за Радио Републике Српске, да неће бити никаквог састанка СНСД-а и Странке демократске акције, али да је спреман за разговоре на нивоу - предсједник Републике Српске са Предсједништвом БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Додик је објаснио да СНСД нема отворених питања које треба рјешавати са СДА и да зато страначког састанка неће бити.

Он је коментарисао и питање аранжмана са ММФ-ом, рекавши да је Српска путем институција већ ријешила то питање и да је сада ред да Сарајево понуди рјешење за то. Предсједник Српске, је додао да их нико у Српској неће молити да то учине, јер Српска већ три године функционише без кредита ММФ-а. 

Додик је рекао да СНСД нема потребе да се састаје и нема отворених питања која би требало да рјешава са СДА и да СНСД нема разлога да буде нека замјенска прича и да покрива њихове игре.

- И у том погледу, они имају заједничку коалициону власт на нивоу БиХ и сва питања нека рјешавају горе, иако чујемо у јавности да се СДА и према странкама из Републике Српске у оквиру Савеза за промјене, односи преварантски. СДА се мало прекомбиновала у настојањима да наметне своју политику. И у ФБиХ отоворен је сад проблем са ХДЗ-ом у функционисању Представничког дома у Федерацији. Са политичким партијама из Српске већ смо видјели и око пописа на који начин су покушали да наметну. СНСД има своју јасну политику, а што се нас тиче, СДА је само једна од политичких партија која има своје ставове. У овом тренутку нас не занимају њихови ставови - нагласио је Додик.

Он је рекао да никад није био проблем да се организује састанак представника Републике Српске са представницима са заједничког БиХ нивоа.

- Никада ми није био проблем да се састанем са Предсједништвом БиХ, јер Предсједништво је институција. Бакир Изетбеговић и није некаква институција. Он је само бошњачки члан Предсједништва, као што је Младен Иванић српски, а Човић хрватски. Они заједно су институција, појединачно представљају конститутивне народе и не може нико појединачно одлучивати. Могу само заједно одлучивати, док имају консензус. И у том погледу са Предсједништвом можемо да се нађемо у некој варијанти и да разговарамо о отвореним питањима - рекао је Додик.

Предсједник Српске је коментарисао и питање аранжмана са ММФ-ом и изјавио да је то питање ријешено институционално што се тиче Републике Српске, а требало је да буде завршено и на нивоу БиХ.

- Они то нису урадили. Нема потребе да ја њих умољавам, да их тетошим и да им говорим како је то значајно. Ако хоће, нека ураде, а ако неће, никоме ништа. Што се тиче нас, наравно да би био добар аранжман са ММФ-ом, али та представа и шпекулације које желе да направе како ће Српска имати проблеме ако не дође ММФ, уопште нису тачне. Република Српска функционише и ММФ-а нема већ три године, па нисмо имали ту врсту проблема. Ако су они изабрали ту врсту условљавања, онда ми им наравно одговарамо - изволите ријешите прво ММФ, па се јавите за друга питања - закључио је предсједник Додик за Радио Републике Српске.