latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:14 | Аутор: СРНА

Иванцов у Мостару: Уважити интересе Срба у граду

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да рјешење за град Мостар треба бити резултат договора свих националних група у том граду и да треба да буду уважени и интереси српског народа у Мостару.
Иванцов са представницима Срба у Мостару - Фото: СРНА
Иванцов са представницима Срба у МостаруФото: СРНА

"Сматрамо да град Мостар, као и остали градови у БиХ, треба да има своје легалне изборне представнике. Сматрамо да је важно да се и у Мостару одрже избори када и у другим градовима у БиХ и да се испоштује одлука Уставног суда БиХ", рекао је Иванцов након састанка са Координацијом српских удружења и представника СПЦ-а у Мостару.

Иванцов је нагласио да је Русија спремна да пружи помоћ у процесу договора, те да и међународна заједница може помагати у том процесу, али да се не треба мијешати у доношење рјешења.

На питање да прокоментарише чињеницу да представници српског народа нису били позвани на преговоре у вези са Мостаром који су вођени у организацији америчке Амбасаде у БиХ, Иванцов је рекао да неће критиковати колеге из дипломатског кора у БиХ.

"Свој став сам изнио. Преговарачки процес има неколико варијанти како може тећи. Важно је да на крају преговора коначан резултат одговара свима и обезбјеђује интересе свих", додао је Иванцов.

Из Координације српских удружења изразили су очекивање да ће бити позвани на преговоре у вези са Мостаром и да ће се водити рачуна о српским интересима.

Подсјетили су да су они израдили приједлог рјешења за Мостар који је уставан и који би могао да буде компромисно рјешење.

Из Координације су истакли и свој став да Мостар мора остати јединствен град и да национални интереси Срба морају бити заштићени, јер је то, када је у питању Мостар, загарантовано и Дејтонским мировним споразумом.

Избори у Мостару нису одржани осам година, а нису расписани ни ове године, јер није спроведена одлука Уставног суда БиХ која налаже да се у Изборном закону БиХ промијене изборна правила за Мостар у неким дијеловима за које је оцијењено да су дискриминишући.

Предсједници СДА, ХДЗ БиХ и СББ нису прошле седмице на састанку са америчким амбасадором у БиХ Морин Кормак постигли договор о одржавању избора у Мостару.