latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:05 | Аутор: СРНА

Савјет министара: У четвртак опет о координационом тијелу за борбу против тероризма

Савјет министара БиХ требало би у четвртак, 28. јула, да разматра Приједлог одлуке о успостављању Координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ова тачка скинута је са дневног реда на прошлој сједници Савјета министара БиХ у четвртак, 21. јула, на захтјев њеног предлагача министра безбједности БиХ Драгана Мектића, уз образложење да није имао довољно времена да размотри пристигле примједбе других министарстава.

Тврдећи да из Републике Српске није добио никакве примједбе, Мектић је тада одбацио ставове Српске да Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ представља покушај реформе полиције, успостављање новог тијела и пренос надлежности са ентитета на БиХ.

Уз констатацију да је проблем тероризма глобални проблем, Мектић је прецизирао да овом одлуком тражи да буде направљен механизам координације, како би све релевантне институције у БиХ заједно разговарале о овом проблему и тражењу рјешења.

"То тијело неће имати никаква овлаштења да доноси одлуке", навео је Мектићи додао да су примједбе на предложену одлуку упутила министарства финансија и трезора, правде, те министарства за људска права и избјеглице.

Влада Републике Српске одбацила је раније овај приједлог, захтијевајући од министара из Српске у Савјету министара БиХ да не подрже тај документ и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција утемељених на закону.

Затражено је од министара из Српске у Савјету министара БиХ да се уздрже од активности које би водиле ка реорганизацији система безбједности у БиХ и ентитетима супротно Уставу и законима БиХ, уставима и законима ентитета и Статуту и законима Брчко дистрикта.

Влада Српске оцијенила је као правни и политички преседан покушај успостављања координационог тијела, наводећи да би то довело до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ.

На дневном реду сједнице Савјета министара БиХ 28. јула је и Нацрт документа оквирног буџета институција БиХ за период од 2017. до 2019. године.

Пред министрима ће се наћи и Приједлог програма јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ за период 2017-2019. година.

Савјет министара БиХ размотриће и Приједлог одлуке о поступку усклађивања законодавства БиХ с правном тековином ЕУ и писмо сагласности о провођењу закона између Савјета министара БиХ и Владе САД.