latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:24 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Добој- спора легализација избјегличких кућа (ВИДЕО)

Ниједна избјегличка кућа у Добоју, од укупно 395, до сада није легализована.
Добој - легализација кућа - Фото: РТРС
Добој - легализација кућаФото: РТРС

Процес легализације тече споро због чега се власници тих новоизграђених стамбених објеката прибојавају да то неће моћи да обаве до крајњег рока, до краја године.

Већина мјештана приградског избјегличког насеља Вила дуже од 18 година чека да легализује своје куће. Драго Михајловић и Миленко Бабић кажу да су покренули легализацију, али да све предуго траје и да им је стрпљење при крају.

"Воду смо ми платили, и струју, све својим средствима, е сад даље се ради још око тога да би се то једном привело крају, да буде тај документ један кроз један", каже Миленко Бабић, док његов суграђанин Драго Михајловић додаје: "Па то увијек од избора до избора, нешто се уради, кажу да ће се урадити, ево од кад смо овдје, уложио сам паре ништа још није моје практично".

Око 300 корисника већ је предало захтјеве за легализацију. У насељу Мала Буковица, гдје је око 90 кућа, још није урађена парцелација. Надлежни кажу да се поштују процедуре и да због тога процес тече споро, али да се захтјеви интензивно обрађују .

"Оно што је проблем и што сматрам да ће у наредном периоду бити још већи проблем је што ови из Геодетске неће на вријеме стићи да обраде све те захтјеве, јер пуно је захтјева", напомиње Мирко Никић координатор за легализацију избјегличких кућа.

Измјенама закона о грађењу утврђен је износ ренте. Плаћа се зависно од броја квадрата стамбеног простора, и то од 100 до 2.000 марака.