latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:57 | Аутор: СРНА

Турска - Русија: Обновити билатералну сарадњу прије 9. августа

Русија и Турска треба да обнове билатералну сарадњу на ниво од прије избијања кризе и прије сусрета руског предсједника Владимира Путина са турским колегом Тајипом Ердоганом 9. августа, рекао је Нихат Зејбекџи, турски министар економије.

"Према посљедњим информацијама, два предсједника састаће се 9. августа и ми данас морамо да дефинишемо питања која треба рјешавати тако да дођемо на ниво односа који смо имали прије 24. новембра, и то прије састанка Путина и Ердогана", рекао је он на конференцији за новинаре са руским министром за економски развој Алексејем Уљукајевим.

Зејбекџи и замјеник турског премијера Нуретин Џаникли стигли су данас у Москву у циљу јачања билатералне сарадње у различитим секторима, укључујући енергетику, храну, пољопривреду, туризам, саобраћај и трговину.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је раније да ће двије стране, такође, размотрити теме разговора за састанак Путин-Ердоган, као и да ће се говорити о оживљавању заједничког војног и обавјештајног механизма у циљу јачање сарадње у Сирији, подсјећа "Спутњик".

Турска и Русија окончале су период тензија који је трајао седам мјесеци након што је у јуну Ердоган написао писмо Путину у коме се извинио због турског обарања руског авиона "Су-24" у новембру 2015. године изнад Сирије и изразио саучешће породици убијеног пилота.