latinica  ћирилица
26/07/2016 |  17:07 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

У Београду састанак Црнадак- Дачић

Амбасада Србије у Бразилу пружаће помоћ у конзуларним пословима грађанима БиХ током Олимпијских и Параолимпијских игара, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић након разговора с министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком у Београду.
Црнадак и Дачић - Фото: СРНА
Црнадак и ДачићФото: СРНА

"Реч је о примени Споразума између БиХ и Србије о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама од 2012. године", прецизирао је Дачић.

Он је новинарима у Министарству спољних послова Србије рекао да је БиХ значајан трговински партнер Србије, да је лани размјена двије земље износила 1,4 милијарди евра, али да још нису довољно искоришћене могућности да се заједно наступа на трећим тржиштима.

Дачић је рекао да је Србија заинтересована да сва отворена питања са БиХ рјешава дијалогом, да буде фактор стабилности на Балкану.

"Животно смо заинтересовани за стабилност у БиХ и за стабилност и опстанак Републике Српске", додао је Дачић.

Црнадак је рекао да је велика ствар договор о помоћи у конзуларним пословима грађанима БиХ током Олимпијских игара, који је данас постигнут, јер ће помоћи онима који буду изгубили документе или имали неке друге потешкоће током боравка у Бразилу.

Црнадак је указао да БиХ и Србија економски доста сарађују и истакао да је Србија за БиХ кључни економски и политички партнер.

"Наравно, увијек постоје они који више воле да политичке гласове добијају на прошлости и на сталним сукобима, али ми смо данас током састанка констатовали да желимо компромис и дијалог, те да изналазимо заједничка рјешења", рекао је Црнадак.

На питање да ли очекује додатне притиске на БиХ да се призна /самопроглашено/Косово, Црнадак каже да не очекује да се пред БиХ стављају такве дилеме.

"Нећемо поново разматрати нашу одлуку око признавања Косова, али ћемо омогућити грађанима који долазе с Косова да лакше путују", рекао је Црнадак.

На новинарско питање о визама за оне који долазе с Косова, Црнадак је појаснио да је сада врло компликована процедура и да је он лично потписивао сваку визу.

"У наредном периоду ићи ће се на поједностављење те процедуре. Захтјеви за издавање визе ће моћи да се поднесу на више локација и иде се на то да виза дуже траје", рекао је Црнадак.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да исход састанка Дачића и Црнатка представља потврду добре сарадње у региону и добрих односа БиХ и Србије.

У саопштењу се наводи да се договореним модалитом конзуларне заштите уједно остварују и значајне уштеде у трошењу буџетских средстава.