latinica  ћирилица
26/07/2016 |  17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Херман: ИД води "бруталан рат", побољшати безбједност

Исламска држава води "бруталан рат агресијом против нашег начина живота", оцијенио је министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман и позвао на побољшање безбједности и веће присуство полиције.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Баварске Хорст Зехофером оцијенио да се безбједносна ситуација у Њемачкој погоршала и поручио да се нелегална и неконтролисана имиграција у Њемачку мора зауставити.

Херман је рекао да званичници претпостављају да постоји исламистичка позадина напада сјекиром и ножем у возу у Вирцбургу и бомбашког напада у Ансбаху која, како је нагласио, мора да се схвати озбиљно, пренио је Ројтерс.

Он је додао да њемачка војска не би требало да буде коришћена као замјена за полицију, али је упитао зашто она не би могла да пружа помоћ полицији.

Херман је оцијенио да се морају значајно смањити препреке за депортацију избјеглица истакавши да депортације не могу више бити заустављане само из медицинских разлога.

Према његовим ријечима, избјеглице које почине неки злочин морају бити брзо депортоване.

Становници Њемачке, како је нагласио, неће толерисати коришћење пореског новца за подршку избјеглицама, које почине неки злочин.

Херман је рекао и да је Сиријац, који је извршио самоубилачки бомбашки напад у њемачком граду Ансбаху, у којем је повријеђено 15 особа, имао довољно материјала у својој соби да направи најмање још једну бомбу, пренио је АП.

Званичници, како је навео, морају да испитају како је једна избјеглица била у стању да прикупи такав материјал у својој соби у дому, који финансира држава за тражиоце азила.

Он је додао да је 17-годишњи азилант, који је напао сјекиром и ножем путнике у возу у баварском граду Вирцбургу, када су рањене четири особе и једна док је бјежала, док је нападач убијен, дуже времена интересовао за исламиштичке групе.

Премијер Баварске Хорст Зехофер рекао је да је исламски тероризам стигао у Њемачку и да су политичари дужни да одговоре на забринутост јавности поводом безбједности и питања миграната.

"Сваки нови напад, сваки терористички акт, је напад превише. Исламски тероризма је стигао у Њемачку", рекао је Зехофер на конференцији за новинаре у Минхену, преноси Ројтерс.

Он је додао да мора бити учињено све да грађани буду заштићени.

"Становништво оправдано очекује да се са тим суочимо храбро", рекао је Зехофер.

У низу напада који су од 18. јула погодили Њемачку 11 особа је изгубило живот, а на десетине су рањене, што је подстакло незадовољство јавног мњења због отворене политике канцеларке Ангеле Меркел по питању избјеглица, наводи Ројтерс, подсјећајући да је током прошле године у Њемачку ушло више од милион миграната, превасходно из Сирије, Ирака и Авганистана.