latinica  ћирилица
26/07/2016 |  18:34 ⇒ 27/07/2016 | 11:08 | Аутор: РТРС

Неусвајањем закона јавни емитери доведени на ивицу опстанка (ВИДЕО)

Одбор система јавних емитера у БиХ утврдио је да је неусвајањем измјена Закона, којим је требало да буде регулисано финансирање јавних сервиса - финасијска ситуација доведена на ивицу опстанка.
Телевизија - Фото: РТРС
ТелевизијаФото: РТРС

О новом начину наплате РТВ таксе, више би могло да буде познато првог августа, након сједнице Представничког дома парламента БиХ. Јавни емитери, РТРС и БХРТ, прилив средстава ипак очекују, и то од процеса дигитализације, јер су ова два система власници опреме. 

До усвајања новог начина наплате РТВ таксе, требало би продужити уговоре са доминатним телеком оператерима, али истовремено и са електропривредама разматрати могућност преласка на нови начин наплате – закључак је Одбора система јавних емитера у БиХ.

"О ситуацији у којој су се нашли емитери обавијестићемо и домаће и стране институције, како би се указало на проблеме који долазе за РТВ систем", изјавио је Белмин Карамехмедовић, генерални директор БХРТ.

Без обзира на проблеме прикупљања РТВ таксе, јавни емитери спремни су за пуштање тестног дигиталног сигнала за цијелу територију БиХ. То би им требало донијети и одређене приходе, и то, као власницима опреме, првенствено РТРС-у и БХРТу.

Све комерцијалне станице које буду хтјеле емитовати дигитални сигнал моћи ће то да ураде искључиво преко опреме ова два емитера.

"Ми ћемо сигурно сачекати на тај приход који би јавни емитери требали да имају од тога, али га се сигурно нећемо одрећи и не постоји та институција или организација или установа у БиХ која може да одузме тај приход јавним емитерима", напомиње Драшко Милиновић, генерални директор РТРС.

Извјесно је да су јавни емитери, у процесу дигитализације, одрадили свој дио посла и да су, спремни, тестни сигнал за цијелу територију БиХ, пустити у септембру.

Да ли ће и политика одговорити овом изазову, као и оном о начину прикупљања РТВ таксе, требало би да буде познато након сједнице бх. парламента, 1. августа.