latinica  ћирилица
26/07/2016 |  19:12 ⇒ 21:10 | Аутор: РТС

Политико: Како су се срели Рама и Обама

Бизнисмен са Флориде признао да је учествовао у "бизарној шеми" која је садашњег албанског премијера Едија Раму довела на један догађај на којем се срео са америчким предсједником Бараком Обамом. "Акција" је коштала 80.000 долара, а Рама је фотографију са Обамом користио током кампање, како би показао америчку подршку на изборима.
Сусрет Обаме и Рамe (фото: dailycaller.com) -
Сусрет Обаме и Рамe (фото: dailycaller.com)

Вилијам Аргерос је пред федералним судом у Њуварку признао да је донирао 80.000 долара у један од Обаминих фондова. Новац је коришћен да се Еди Рама, који је тад био кандидат за албанског премијера, доведе на догађај у Сан Франциско 2012. године.

Рама је касније користио фотографију са Бараком Обамом са тог скупа како би показао да Обама подржава његов избор на мјесто премијера, а касније је и побиједио на изборима 2013. године.

Убрзо након што је фотографија објављена, републикански конгресмен из Калифорније, Дeна Рорабахер позвао је америчке власти да истраже донацију која је омогућила Рамино присуство на догађају.

Албански тужиоци истражују да ли је Рама давао илегалне донације у САД, пише Политико, али ниједна оптужница против њега није подигнута ни у Албанији ни у САД.