latinica  ћирилица
26/07/2016 |  19:13 ⇒ 27/07/2016 | 07:52 | Аутор: РТРС

Влада РС одбацила Мектићев приједлог о формирању Координационог тијела (ВИДЕО)

Ударна група за борбу против тероризма сутра разматра приједлог одлуке о формирању Координационог тијела за борбу против тероризма коју предлаже министар безбједности БиХ, Драган Мектић.
Закључци владе о координационом тијелу - Фото: РТРС
Закључци владе о координационом тијелуФото: РТРС

Влада РС одбацила је Мектићев приједлог одлуке која је класичан примјер покушаја политичког Сарајева да узме још једну надлежност, а чак и опозициони лидери из РС сматрају да је за тако крупно потребан договор свих нивоа власти.

СДС ипак подржава Мектића и сматра да Влада Српске тражи, како кажу, длаку у јајету.

Опасност од тероризма је главни аргумент страна за прихватање али и одбијање одлуке о координационом тијелу.

Док је за министра Лукача, безбједност Српске на првом мјесту и противи се да за то буде надлежно тијело на нивоу БиХ, лидери СДС-а сматрају да се због опасности од тероризма не би требало одуговлачити са преиспитивањем одлуке. За њих је то кажу – тражење длаке у јајету.

Длака у јајету је 16 закључака Владе Републике Српске у којима је образложен пренос надлежности. Од руковођења, до меморандума и састава истражних тимова.

И док Мектић још увијек тврди да никакве примједбе Владе Српске није добио нити за њих чуо, потпредсједник СДС-а ипак каже да зна за примједбе и каже да ће их СДС узети у обзир.

Ко заиста стоји иза приједлога одлуке од формирању координационог тијела коју гура Мектић није познато, али чини се да мало има везе са тзв. Савезом за промјене. Лидери покрета немају усаглашене ставове.

Предсједник ПДП тако сматра да је безбједност прекрупно питање да би се одлуке доносиле без сагласности свих.

Слично мисли и члан Одбора за безбједност у НСРС, Миланко Михајлица. Потпредсједник ПДП, наводи да никада не би гласао у Савјету министара против ентитета.

Подсјећамо да је ова тачка дневног реда сједнице Савјета министара већ два пута повучена и то на захтјев министара из реда хрватског народа.

С друге стране, сви српски министри једногласно су подржали Стратегију транспорта на нивоу БиХ, која није обухватила ниједан пројекат у Републици Српској.

И против овог документа постоје јасни ставови Владе Српске који говоре о томе да се ради о преносу надлежности на ниво БиХ.