latinica  ћирилица
26/07/2016 |  21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Путин се спрема за Ердоганову посету

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је руски предсједник Владимир Путин са члановима Савјета за безбједност Руске федерације разговарао о припремама за посјету предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који долази у Москву 9. августа.
Дмитриј Песков - Фото: Beta/AP
Дмитриј ПесковФото: Beta/AP

"У контексту припрема за посјету турског предсједника Ердогана планирану за прву половину августа, Путин је информисао сталне чланове Савјета за безбједност о недавним телефонским разговорима које је имао с Ердоганом и израелским премијером Бењамином Нетањахуом", казао је Песков, а пренио ТАС С.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган посјетиће Санкт Петербург 9. августа, најавио је раније данас замјеник турског премијера Мехмет Шимшек.

"Наш предсједник је потврдио да ће стићи у Санкт Петербург 9. августа. Ми смо данас овдје како би што прије и убрзано нормализовали ситуацију и наше односе, који су поремећени 24. новембра 2015. године", изјавио је Шимшек у Москви на састанку са замјеником руског премијера Аркадијем Дворковичем, пренијела је агенција ТАС С.

Турска је у новембру изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, што је значајно погоршало односе двије земље.

Шимшек је такође захвалио Русији за подршку турској влади током покушаја пуча, којег је 15. јула извео дио војног врха, а турске власти тврде да је покушај свргавања владе организовао муслимански вјерски вођа Фетулах Гулен, који се налази у добровољном изгнанству у САД.

"Желио бих да вам захвалим за подршку током недавних догађаја у Турској и за то што подржавате демократију и турску владу", поручио је Шимшек Дворковичу.