latinica  ћирилица
27/07/2016 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Могуће да ће Русија покушати да утиче на изборе у САД

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је у уторак да је могуће да ће Русија покушати да утиче на изборе за предсједника САД, након што су процурили мејлови Националног комитета Демократске странке, за шта поједини стручњаци окривљују руске хакере.
Барак Обама и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Aleksey Nikolskyi) -
Барак Обама и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Aleksey Nikolskyi)

На питање да ли ће Руси покушати да утичу на изборе, који су заказани за 8. новембар, Обама је у интервјуу за Ен-Би-Си Њуз одговорио "све је могуће", пренио је Ројтерс.

Обама је истакао да је Федерални истражни биро испитује цурење више од 19.000 мејлова, који сугеришу да је Национални комитет Демократске странке фаворизовао предсједничког кандидата демократа Хилари Клинтон у односу на сенатора из Вермота Барнија Сандерса за страначку номинацију за предсједничке изборе.

"Знам да су стручњаци то приписали Русима", рекао је Обама.

Актуелни предсједник САД рекао је да "оно што знамо је да Руси хакују наше системе, не само владине већ приватне системе".

"Који су мотиви тог цурења, свега тога, не могу рећи директно. Оно што знам је да је предсједнички кандидат републиканаца Доналд Трамп у више наврата изразио дивљење према предсједнику Русије Владимиру Путину", рекао је Обама.

Оцијенио је и да Трамп има прилично повољно покриће у Русији.

Након што су процирили мејлови, конгресменка Деби Васерман Шулц из Флориде поднијела је оставку на мјесто предсједавајуће Националним комитетом Демократске странке.