latinica  ћирилица
27/07/2016 |  09:17 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Новић: БиХ у најделикатнијем тренутку од рата

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је да је БиХ у најделикатнијем тренутку од рата, да на то упозорава неколико чињеница и односи унутар БиХ, те да су националистички, а не национални тонови потпуно превладали разум и да се почела водити инат политика.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

"Све се чини да се не дође до консензуса о било ком питању. Невјероватно је да се у заједничким институцијама напросто занемарује било чије мишљење из ентитета и да мисле да су то искључиво питања која они сами могу да рјешавају", рекао је Новић за "Глас Српске".

Он је навео да се то односи на механизам координације који је у Савјету министара БиХ усвојен без усаглашавања са Републиком Српском, као и друга питања, попут прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању, против кога није Српска, већ само жели да се у томе чује и њен глас.

Новић је оцијенио да сарадња представника Српске у заједничким институцијама и званичника Српске никада није била лошија, додајући да је забрињавајуће то што је самосвојност дошла до изражаја и да људи мисле да су они једини фактор и да у име Српске могу одлучивати.

Коментаришући одлуку о методологији обраде података пописа у БиХ која је донесена без сагласности Завода за статистику Српске и замјеника директора Агенције за статистику БиХ из српског народа, Новић је рекао да такав игнорантски однос према српским представницима у Агенцији довољно говори о томе да неки мисле да Срби уопште не треба да постоје у БиХ.