latinica  ћирилица
27/07/2016 |  11:09 | Аутор: СРНА

Савез синдиката Српске - што прије увести електронске идентификационе картице

Из Савеза синдиката Републике Српске апелују да Министарство финансија што прије донесе правилник о условима, поступку издавања и облику електронске идентификационе картице, како би их Пореска управа, с циљем сузбијања "сиве економије", што прије додијелила радницима.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

Генерални секретар Савеза Синдиката Велка Оџаковић напомиње за Срну да је то потребно након усвајања Закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку, јер је путем картица могућа контрола свих података о радном односу, од пријаве до уплаћивања доприноса.

"И сами смо учествовали у креирању дијелова поменутог закона и могу рећи да су ове картице у Европи донијеле више реда на тржишту рада и препознавању радника који раде легално.

Задовољни смо са оним што је урађено, али нисмо тиме што закон још није спроведен до краја, односно није било издавања картица у пракси како би почеле контроле инспектора", истиче Оџаковићева.

Пореска управа Републике Српске финансираће израду картица, а синдикати очекују већу дисциплину након њиховог увођења.

Директор Пореске управе Српске Зора Видовић наглашава за да се највећи ефекат издавања електронских идентификационих картица новозапосленим радницима очекује у спречавању нелегалног рада, нерегистроване дјелатности и најтежих облика "сиве економије".

Видовићева је објаснила да би министар финансија Српске у року од 90 дана од ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске /ступио на снагу 11. јуна/ требало да донесе поменути правилник о условима, поступку издавања и облику електронске идентификационе картице.

Пореска управа, како наводи Видовићева, има обавезу да у року од шест мјесеци од ступања на снагу овог закона радницима регистрованим по основу запослења изда електронску идентификациону картицу, коју су ови дужни имати у току радног времена и дати је на увид овлашћеним лицима.

Видовићева истиче да циљ контролних органа није приоритетно репресија и кажњавање привредних субјеката, већ да се предузимањем превентивних и корективних мјера њихово пословање усклади са законом.

Када је ријеч о новинама које доноси нови закон, за уплатиоце доприноса уведена је обавеза регистрације запослених у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса дан прије почетка њиховог рада, а за остале запослене најкасније даном настанка правног основа.

Уплатиоцима доприноса или правним лицима који то не ураде, Пореска управа усменим рјешењем изриче мјеру забране обављања дјелатности до отклањања неправилности, најмање у трајању од 15 дана.

"Значајно су повећане и казне за лица која не изврше регистрацију радника. Новчаном казном од 10.000 до 30.000 КМ биће кажњено за прекршај правно лице ако не поднесе пријаву за регистрацију радника у Јединственом систему, док ће физичко лице за исти прекршај бити кажњено од 3.000 до 9.000 КМ", најављује Видовићева.

Контролу "рада на црно" сада неће вршити само инспекција рада, већ и просвјетни, здравствени, саобраћајни и други инспектори у области у којој врше надзор.

И из Министарства финансија Српске напомињу да је Закон о измјенама и допунама Закона о пореском поступку дио сета закона за спровођење реформи привредног система у Српској са првенственим циљем сузбијања "сиве економије".

"Треба да омогући бржу, ефикаснију и једноставнију процедуру контроле пријављених радника. Сваки радник је дужан да поменуту картицу има у току радног времена. У супротном, ствара се законска претпоставка да се ради о `раду на црно`", истичу у овом министарству.

Увођењем ових картица, као и прецизним прописивањем надлежности инспекцијских органа, ствара се правни оквир који омогућава свим инспекцијама да врше контролу пријављених радника.

Из Министарства финансија напомињу да је законом предвиђен изузетак да радник не мора имати електронску идентификациону картицу ако је у питању рад на одређено вријеме или пробни рад у трајању краћем од 15 дана.

"Овакво рјешење предложено је ради олакшања пријављивања за раднике који раде веома кратко, на примјер - сезонски на брању воћа, јавним приредбама, свадбеним и сличним прославама.

Наравно, то не значи да ови радници неће бити предмет посебне контроле, јер се и они пријављују у Јединственом систему, међутим, неће бити дужни да посједују електронску идентификациону картицу", поручују из Министарства.

Према Закону о измјенама и допунама Закона о пореском поступку, електронска идентификациона картица садржаће име и презиме радника, јединствени матични број и серијски број картице.