latinica  ћирилица
27/07/2016 |  13:33 | Аутор: СРНА

Беванда: Испоштоване процедуре приликом предлагања закона

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је данас у Сарајеву да су приликом предлагања измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа повећање акциза на гориво, укључујући и био- горива, испоштвоване све процедуре.
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Он је подсјетио да је договор ентитетских премијера, уз повећање ових акциза које ће бити утрошене за изградњу путева, предвиђао и дио који се тиче повећања акциза од којих би новац био утрошен за реформу здравственог система.

"Приједлог Управног одбора УИО садржавао је оба ова сегмента, али у Савјету министара није било воље, сагласности за то", рекао је Беванда новинарима.

Према његовим ријечима овај приједлог је коригован и утврђен је приједлог закона о акцизама који је упућен у парламентарну процедуру.

Он је објаснио да је приједлогом закона обухваћено и био гориво будући да је уочен велики тренд повећања увоза овог горива, што упућује на малверзације.

"Промет био-горива у години повећан је за 12, 13, 15 пута", упозорио је Беванда.

Министар финансија и трезора изразио је наду да ће парламент БиХ усвојити предложени закон јер је то услов за наставак изградње Коридора "Пет це" и деблокирање деблокирање средстава ЕБРД, а у складу са тим других инвеститора.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није 19. јула подржао захтјев Савјета министара БиХ да се о законима о повећању акциза на гориво одлучује по хитном поступку и упутио их је у скраћену парламентарну процедуру.

Скраћеном процедуром предвиђено је њихово разматрање у надлежним комисијама, уз могућност предлагања амандмана, али у скраћеним роковима.